Un spectacol naval de amploare incepe la ora 9.55 loc la Constanta, de Ziua Marinei Romane, prezentat de mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave si ambarcatiuni. Sunt asteptate 20.000 de persoane, metioneaza Mediafax. La festivitatile de la malul Marii Negre participa si presedintele Klaus Iohannis. Premierul Dancila in schimb nu va participa, a transmis doar un mesaj de felicitari.
Pentru marcarea Zilei Marinei Romane, sunt planificate festivitati in Constanta, unde se estimeaza participarea a aproximativ 20.000 de persoane, in Braila, cu aproximativ 10.000 de participanti, si in Galati, circa 5.000 de persoane, la fel ca in localitatea Mangalia.
Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave si ambarcatiuni vor prezenta cel mai mare spectacol naval pe care Fortele Navale Romane il organizeaza, an de an, in Romania.
Potrivit reprezentantilor Statului Major al Fortelor Navale, evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Romane sunt dedicate navei-scoala „Mircea”, „ambasadorul onorific in serviciul Romaniei”, care a implinit, anul acesta, 80 de ani de cand poarta tricolorul romanesc pe marile si oceanele lumii.
„Pentru recunoasterea contributiei sale la promovarea imaginii tarii noastre pe meridianele lumii, precum si pentru rolul sau in pastrarea valorilor si traditiilor marinaresti, drapelul navei-scoala Mircea va fi decorat cu Ordinul Virtutea Maritima cu insemn de pace in grad de Comandor”, au transmis reprezentantii Statului Major al Fortelor Navale.
Festivitatile dedicate Zilei Marinei Romane de la Constanta vor incepe la ora 9.55, pe faleza din fata Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului si a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al Romaniei si cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform traditiei marinaresti.
Dupa alocutiuni, Zeul Neptun isi va face aparitia din largul marii, pentru a da startul demonstratiilor, iar drapelele Romaniei, NATO si Uniunii Europene vor fi purtate in semn de salut, de trei scafandri parasutisti lansati din elicoptere si de trei ambarcatiuni rapide.
Scena marina va fi ocupata, in minutele urmatoare, de cele trei remorchere multifunctionale, „Vanjosul”, „Vartosul” si „Voinicul”, si de sase ambarcatiuni rapide, care vor invita publicul „la vals”. Dupa retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de lupta vor fi lansati de la bordul unui elicopter Puma Naval si de la bordul unei ambarcatiuni rapide, pentru a simula atacul tarmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de lupta.
Demonstratiile continua cu secventa de respingere a atacului aviatiei inamice. Aeronavele de lupta MIG-21 Lancer, F-16 si Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse si vor ataca gruparea de forte de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile si transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriza in care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unitati de munitie de manevra, cu calibre cuprinse intre 14,5 si 100 mm.
In continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exercitiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon ca un submarin inamic se afla in raionul maritim din fata Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandura radio-hidro-acustica, pentru localizarea pozitiei submarinului, o corveta va ataca cu o torpila si cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile usoare.
Dupa anihilarea pericolului submarin, exercitiul continua cu secventa de respingere a desantului maritim. Zece ambarcatiuni de asalt se vor indrepta spre faleza si vor executa foc cu munitie de manevra, dar atacul fortelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 si de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri si de infanteristi marini. Siguranta publicului de pe faleza va fi asigurata cu aproximativ 3.600 de unitati de munitie de manevra, calibre cuprinse intre 5,45 si 100 mm.
Migratia ilegala pe mare si amenintarile asimetrice sunt doua elemente pe care marinarii si aviatorii le vor combate, simultan, cu un mozaic de forte navale si aeriene, ce apartin ministerelor apararii nationale, afacerilor interne si transporturilor, aspect care subliniaza importanta cooperarii interdepartamentale si interinstitutionale. Navele MAI si ARSVOM (Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare) vor intercepta o ambarcatiune suspecta, iar elicopterul ARSVOM va survola raionul actiunii. Ambarcatiunea cu migranti va fi interogata si, dupa cercetarea situatiei, aceasta va fi insotita in port, conform procedurilor. In acelasi timp, ambarcatiunile rapide ale Fortelor Navale lanseaza la apa patru scafandri, care vor fi recuperati de un elicopter Puma Naval. De pe parama elicopterului, scafandrii vor saluta oficialitatile si publicul de pe faleza, marcand, astfel, incheierea exercitiilor demonstrative.
Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” va prezenta simularea unei apuntari a elicopterului Puma Naval la bordul sau si va deschide parada navala, la care vor participa toate navele si aeronavele care au performat in fata falezei Comandamentului Flotei.
In acordurile Muzicii Militare a Fortelor Navale, Garda de Onoare va incheia Exercitiul demonstrativ „Fortele Navale Romane 19”, dar evenimentele vor continua, la Constanta, pana la ora 22.00.
Traditionalele jocuri marinaresti vor fi organizate, in Portul Tomis, in intervalul orar 13.00 – 15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanta, Muzica Militara a Fortelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinaresc.
La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torte pe itinerariul Poarta 1 Port Constanta – Comandamentul Flotei – Piata Ovidiu si retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane si in Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor si Administratia Porturilor Maritime Constanta.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…