Iohannis reactioneaza, sugereaza ca Austria are interese ascunse: „Inexplicabil si dificil de inteles, Austria a blocat unanimitatea europeana”

politica

Presedintele Iohannis a catalogat drept „nedreapta” opozitia pe care Austria a manifestat-o fata de aderarea Romaniei la Schengen. 

„Lipsa consensului de astazi in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, pe fondul opozitiei Austriei, este profund nedreapta pentru tara noastra si cetatenii romani.

Romania merita sa primeasca un vot favorabil. O confirma datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre si institutiilor europene.

Un singur stat membru a ales sa ignore aceste realitati si sa blocheze unanimitatea europeana, in mod inexplicabil si dificil de inteles pentru intreaga Uniune Europeana. Atitudinea regretabila si nejustificata a Austriei din cadrul reuniunii de astazi risca sa afecteze unitatea si coeziunea europene, de care avem atat de multa nevoie mai ales in actualul context geopolitic.

Romania va continua sa actioneze cu responsabilitate, hotarare si buna credinta in directia consolidarii securitatii interne a Uniunii Europene, asa cum a facut-o si pana acum.

Multumesc tuturor statelor membre si Comisiei Europene care, recunoscand meritele Romaniei in securizarea frontierei externe a UE si in consolidarea proiectului european, au sustinut aderarea tarii noastre. Sprijinul si solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmand aprecierea de care se bucura Romania in plan european.

Dragi romani, Romania nu se opreste aici!

Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic si nu ne vom opri pana nu il vom atinge”, a transmis Iohannis intr-un comunicat de presa.

Austria si-a mentinut joi pozitia si a votat  in Consiliul JAI impotriva aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei. Olanda s-a alaturat Austriei, votul fiind dat „la pachet cu Romania”.

Dintre cele 27 de tari membre UE, Austria si Olanda au votat impotriva, cea din urma mentionand ca se opune doar aderarii Bulgariei.

Pentru acceptarea Romaniei in Schengen era nevoie de unanimitate.

Croatia in schimb a fost votata in unanimitate, astfel incat de la 1 ianuarie va face parte din spatiul Schengen.

„Ultimul pas a fost facut! Decizia Consiliului a fost adoptata. Este acum confirmat oficial ca Croatia va adera la Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2023”, a precizat Reprezentanta Permanenta a Croatiei la UE pe Twitter.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: