Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat, marti, Planul de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2017 – 2026, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Administratia Prezidentiala aminteste ca Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 — 2026 a fost retras de pe ordinea de zi a sedintei CSAT din 4 iulie, intrucat nu fusese adaptat la prevederile Acordului politic national de alocare a 2% din PIB pentru Aparare, asumat, la inceputul anului 2015, de catre toate partidele politice, la initiativa sefului statului.
Forma revizuita a acestui plan, care respecta implementarea acordului, i-a fost prezentata presedintelui Klaus Iohannis de catre ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, pe 26 iulie.
„Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 — 2026 este documentul prin care se realizeaza o planificare multianuala a programelor de inzestrare, in concordanta cu prevederile Strategiei de inzestrare a Armatei Romaniei si ale Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva. Programele de inzestrare reprezinta totalitatea activitatilor derulate pentru dotarea Armatei Romaniei cu tipuri de armament, tehnica de lupta si echipamente militare, fundamentate pe baza aprobarii Consiliului de Supraveghere a Cerintelor si care cuprind derularea procedurii de achizitie, livrare, testare si intrare in dotare a produselor planificate, in cantitatile necesare si la cerintele calitative solicitate”, se arata in comunicatul citat.
In mai, Parlamentul a aprobat initierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de inzestrare, care depasesc 100 de milioane de euro fiecare, iar pentru realizarea acestor programe, cu fonduri multianuale planificate in valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea in vedere implicarea industriei nationale de aparare, care trebuie sa isi modernizeze si sa isi dezvolte capacitati militare de productie adecvate.
„Armata Romaniei trebuie sa beneficieze de alocare coerenta si sustinuta a resurselor intrucat subfinantarea in Aparare ar afecta intr-un mod grav indeplinirea misiunilor de baza si capacitatea operationala a Armatei noastre”, mai precizeaza Administratia Prezidentiala.
Mai multi analisti politici au afirmat ca PSD a tergiversat intentionat procedurile privind alocarea a 2% din PIB pentru Aparare din dorinta de a-l forta pe Iohannis sa isi foloseasca influenta pentru a bloca o eventual sentinta de condamnare in justitie a lui Liviu Dragnea.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…