Iohannis, un nou mesaj dur la adresa Moscovei: „Agresiunea militara declansata de Federatia Rusa impotriva Ucrainei afecteaza fundamental si in mod dramatic securitatea europeana, cea transatlantica si cea globala”
Agresiunea militara declansata de Federatia Rusa impotriva Ucrainei afecteaza fundamental si in mod dramatic securitatea europeana, iar comunitatea internationala a raspuns „unitar si rapid”, a afirmat, duminica, presedintele Klaus Iohannis.
El a sustinut o declaratie alaturi de premierul Nicolae Ciuca si de ministrul francez al Apararii, Florence Parly, la Baza 57 Aeriana de la Mihail Kogalniceanu. Inaintea declaratiilor a fost tinut un moment de reculegere in memoria celor opt militari romani care au murit pe 2 martie, in doua incidente aviatice.
„Agresiunea militara declansata de Federatia Rusa impotriva Ucrainei afecteaza fundamental si in mod dramatic securitatea europeana, cea transatlantica si cea globala. Comunitatea internationala a raspuns unitar si rapid. Au fost luate masuri substantiale, pe de o parte, pentru ajutorarea Ucrainei, greu incercate de aceasta agresiune extrem de brutala, in care si-au pierdut viata si au fost raniti si foarte multi civili. Pe de alta parte, au fost implementate o serie de pachete de sanctiuni foarte dure si extinse la adresa Rusiei si a Belarusului”, a declarat Iohannis.
Potrivit acestuia, in contextul crizei, Romania s-a mobilizat „in mod exemplar”. Presedintele a facut referire atat la autoritati, cat si la societatea civila si mediul privat.
„Toata lumea a rezonat cu drama de la granitele noastre, am demonstrat compasiune si solidaritate. Am actionat si ne-am organizat, astfel incat sa sprijinim afluxul mare de refugiati, sa asiguram protectie si conditii decente. Facilitam in mod eficient tranzitul, oferim cazare, masa, asistenta medicala. In plus, am trimis ajutoare umanitare Ucrainei”, a evidentiat Iohannis.
El a facut referire si la infiintarea pe teritoriul tarii noastre a unui hub logistic care sa permita colectarea si transportul donatiilor din cadrul ajutorului umanitar international catre Ucraina si cetatenii sai.
”In plan securitar, la nivelul NATO, s-au accelerat masurile de pregatire a fortelor Aliate si se lucreaza pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic. Tara noastra va continua demersurile pentru consolidarea semnificativa a posturii de descurajare si aparare pe Flancul Estic, in special la Marea Neagra, prin dislocarea de forte aliate si prin constituirea accelerata a Grupului de Lupta din Romania”, a precizat acesta, citat de Agerpres.
Iohannis a mentionat ca Romania isi va consolida propria capacitate de aparare si ca tara noastra intentioneaza sa majoreze cheltuielile militare de la 2% din PIB, in prezent, la 2,5%.
„Este important sa asiguram conditii mai bune pentru inzestrarea fortelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine si a raspunde mai eficient nevoilor operationale ale Armatei Romaniei si provocarilor de securitate actuale si in perspectiva”, a spus el.
Presedintele a subliniat ca prezenta soldatilor aliati pe teritoriul Romaniei reprezinta „expresia cea mai concreta a coeziunii si unitatii” in efortul colectiv de a asigura o „prezenta inaintata robusta in cadrul posturii de aparare si descurajare” a NATO pe Flancul Estic.
„Faptul ca dumneavoastra sunteti aici le va da romanilor si mai multa incredere ca, indiferent de evolutiile din perioada urmatoare, Romania beneficiaza de garantii de securitate si de protectie ca niciodata in istoria sa. Alaturi de colegii vostri, militarii romani, sunteti scutul de aparare a valorilor euroatlantice care ne unesc si ne inspira: democratia, respectarea drepturilor omului si statul de drept. Impreuna, uniti, vom apara aceste principii si valori”, a mai declarat el.
Pe 1 martie, 235 de militari francezi si mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vanatori de munte din Annecy, condusi de colonelul Vincent Minguet, au sosit in Baza 57 Aeriana „Mihail Kogalniceanu”, alaturandu-se celor 40 de militari deja ajunsi in ultimele zile in Romania, informa Ministerul Apararii Nationale.
In total, 500 de militari francezi si 300 belgieni, parte a componentei terestre a Fortei de Raspuns a NATO, se vor alatura militarilor romani in cadrul masurilor dispuse pentru consolidarea Flancului estic al Aliantei.