Orice cantitate de lemn taiata din padurile Romaniei va fi considerata infractiune si pedepsita ca atare, a declarat, marti, la Parlament, ministrul propus la Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.
„Am depus astazi (marti, n.r.) la Camera Deputatilor ca si initiator un proiect de lege privind modificarea Codului Silvic, care isi propune sa avem masuri mai ferme de combatere a taierilor ilegale din padurile Romaniei. Asa cum am declarat impreuna, inca de la audieri, consider ca astazi padurile din Romania sufera si avem nevoie de o actiune ferma, cat mai eficienta, astfel incat prin masurile pe care le face ministerul si, mai ales, prin aceasta initiativa legislativa sa combatem acest fenomen al taierilor ilegale din Romania.
Ma bucur foarte mult ca toti ceilalti colegi parlamentari, si vreau sa le multumesc tuturor celor de la USR, PSD, PMP si evident colegilor liberali, au acceptat si impreuna am facut aceste modificari care vor stopa taierile ilegale din Romania. Am inasprit sanctiunile pentru toti cei care incalca legea silvica. Astfel, daca pana astazi, in Romania puteau fi taiati 5 mc (de lemn. n.r.) si nu putea constitui infractiune, ci doar contraventie, acum indiferent de valoarea prejudiciului produs va fi considerata infractiune si pedepsita ca atare. Imi doresc inca o data sa inteleaga toata lumea ca legea este lege pentru toti si trebuie respectata. Sper ca pe toti aceia care vor mai avea de gand sa taie ilegal sau sa fure din padurile Romaniei sa-i vedem cu catusele pe maini”, a spus Alexe, citat de Agerpres.
Acesta a mentionat ca o alta propunere de modificare la Codul Silvic prevede comercializarea de lemn fasonat din paduri, comparativ cu ce se intampla in prezent, cand 67% din totalul materialului lemnos extras din fondul forestier reprezinta lemn pe picior.
„O alta masura pe care am prins-o impreuna cu colegii mei este schimbarea din temelii a comercializarii materialului lemnos din Romania. Astazi, dupa cum bine stiti, este comercializat ca lemn pe picior. Ne dorim ca aceasta modalitate sa fie schimbata prin modificarea acestui Cod silvic si sa ajungem asa cum este in toate statele europene sa vindem lemnul fasonat. Astazi, in Romania, doar 33% din materialul lemnos este vandut ca lemn fasonat, restul de 67% ca lemn pe picior. In 3-4 ani, progresiv si etapizat vom ajunge in randul statelor europene si astfel vom reusi sa reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu faceau altceva decat sa puna presiune pe padurile Romaniei”, a subliniat oficialul.
Alexe a adaugat ca, prin modificarile propuse la Codul silvic, se vizeaza „sa se ia in paza si servicii publice o suprafata de 200.000 de hectare de paduri”.
„O alta masura foarte importanta este ca, prin aceste prevederi pe care le-am prins impreuna cu colegii mei parlamentari, vom face in asa fel incat sa luam in paza si servicii publice o suprafata de 200.000 de hectare de paduri. Astazi, acele paduri de sub 30 de hectare nu aveau servicii de paza sau nu aveau servicii silvice si erau cele mai expuse taierilor ilegale. De asemenea, as vrea sa va spun ca vom reda padurii si acel rol de recreere pe care il are. Astfel, prin masurile aduse Codului silvic vor putea fi create poteci, alei, fara ca aceste suprafete sa fie scoase din fondul forestier si, mai ales, fara a avea taieri de arbori. Ne propunem sa implementam cat se poate de repede acest proiect de lege, pentru ca asa cum ne-am asumat si in fata Comisiei Europene sunt actiuni care vor duce la clasarea procedurii de infringement pe care Comisia a inceput-o impotriva Romaniei”, a afirmat demnitarul.
Presedintele Klaus Iohannis a participat vineri la lansarea campaniei nationale de impadurire „O padure cat o tara”, unde a afirmat ca „este inadmisibil sa mai avem taieri ilegale masive”.
„Este inadmisibil sa mai avem taieri ilegale masive. Il rog pe premier si pe membrii guvernului sa gaseasca noi instreumente pentru a proteja padurile Romaniei. Instrumente care s-au gasit de guvernele de dinainte, s-a ocupat PSD-ul si de acestea. Este nevoie de protectie, exploatarea sa se faca in mod organizat si legal
Romania se numara printre foarte putinele tari din Europa care are paduri virgice. Obligatoriu trebuie protejate. Este nevoie de mai multa padure in Romania”, a declarat Iohannis.
Comisia Europeana (CE) a trimis, in data de 12 februarie, Romaniei o scrisoare de punere in intarziere si indeamna tara sa puna in aplicare in mod corespunzator Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice intreprinderilor din sectorul lemnului sa produca si sa introduca pe piata UE produse obtinute din busteni recoltati in mod ilegal.
„In cazul Romaniei, autoritatile nationale nu au fost in masura sa verifice efectiv operatorii si sa aplice sanctiuni corespunzatoare. Inconsecventele din legislatia nationala nu permit autoritatilor romane sa verifice cantitati mari de lemn recoltat ilegal”, sustine forul european.
In plus, Comisia a constatat ca autoritatile romane gestioneaza padurile, inclusiv prin autorizarea exploatarii forestiere, fara a evalua in prealabil impactul asupra habitatelor protejate, dupa cum se prevede in Directiva Habitate si in Directiva privind evaluarea strategica de mediu. Totodata, exista deficiente in ceea ce priveste accesul publicului la informatiile privind mediul din planurile de gestionare a padurilor.
In acelasi timp, s-a descoperit ca unele habitate forestiere protejate au disparut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezinta o incalcare a Directivei Habitate si a Directivei privind pasarile.
Scrisoarea de punere in intarziere din partea Comisiei Europene reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.
Executivul comunitar a acordat autoritatilor romane termen de o luna pentru a lua masurile necesare in vederea remedierii deficientelor identificate. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita autoritatilor romane un aviz motivat.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…