Iohannis, zis si facut. Presedintele se implica activ pentru sustinerea rezistentei in fata atacului concertat la justitie. Intalnire astazi la Cotroceni

news

Klaus Iohannis a invitat, miercuri, la Palatul Cotroceni, 21 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale pentru a discuta despre asaltul penalilor impotriva justitiei. Iohannis a facut apel, marti seara, la societatea civila sa dea dovada de „implicare civica maxima” fata de politicienii penali care ataca justitia.

„Administratia Prezidentiala a raspuns pozitiv cererii a 21 de grupuri civice si organizatii neguvernamentale de initiere a unui dialog intre Presedintie si societatea civila privind vulnerabilitatile Curtii Constitutionale, reforma legislatiei electorale si pericolul grav si iminent in care se afla justitia sub atacul politic al actualei majoritati parlamentare.

Intalnirea va avea loc astazi, 27.09.2017, la Cotroceni, incepand cu ora 16.00. Din partea organizatiilor civice vor participa 6 reprezentanti.

Va amintim ca luni, 25.09.2017, cele 21 de organizatii au trimis Administratiei Prezidentiale o solicitare de audienta si o ampla analiza in sustinerea urmatoarelor solicitari:

1. Sesizarea de catre Presedintele Romaniei a Comisiei de la Venetia pentru o opinie privind problemele de drept ridicate de:
a. Decizia nr. 396/06.06.2017, prin care CCR impune Parlamentului sa legifereze un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu,
b. Hotararea CCR 1/22.06.2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente,
c. Decizia nr. 277/21.07.2017, care stabileste un drept exclusiv al CCR de a se pronunta direct asupra hotararilor judecatoresti supuse revizuirii in conditiile art. 509 pct. 11 din Codul de procedura civila,
care, in opinia noastra, sunt fie nelegale si netemeinice sau chiar contravin textului constitutional, fie sunt rezultatul arogarii de catre CCR a calitatii de legiuitor pozitiv, prin subminarea atributiilor altor puteri din stat.

2. Infiintarea la nivelul Presedintiei a unei Comisii pentru redactarea unui Cod electoral care sa porneasca un amplu proces de consultare publica cu partidele politice si societatea civila pentru reforma legislatiei electorale pentru aplicarea unor vechi deziderate ale societatii civile, cum ar fi:
a. Revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor;
b. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale pentru o cat mai buna reprezentare a comunitatilor locale;
c. Scaderea numarului de semnaturi necesare partidelor si independentilor care doresc sa candideze (la orice tip de alegeri);
d. Introducerea votului electronic la distanta pentru toate tipurile de alegeri, incepand cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019;
e. Imbunatatirea prevederilor legale privind votul prin corespondenta, care s-a dovedit un esec la alegerile parlamentare din 2016;
f. Schimbarea modalitatii de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, astfel incat contributiile financiare (cotizatii si donatii) sa se faca exclusiv prin metode de plata electronica, iar intrarile si iesirile de bani din conturile partidelor sau conturile de campanie sa se publice in timp real, atat in timpul, cat si in afara campaniilor electorale;
g. Legalizarea crowdfunding-ului pentru finantarea campaniilor electorale.

3. Exprimarea unei pozitii publice categorice si neechivoce privind pericolul grav la adresa independentei justitiei si luptei anticoruptie, precum si la pozitia Romaniei in Uniunea Europeana, pe care il reprezinta:
a. Proiectul de lege anuntat la 23 august 2017 de catre Ministrul Justitiei, care introduce mai multe modificari in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judecatoreasca si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii;
b. Initiativa legislativa parlamentara depusa de Presedintele Senatului pentru modificarea Legii nr. 303 din 28 iunie 2004, republicata, care modifica procedura de numire a procurorilor generali, adjunctilor acestora si procurorilor sefi de sectii din PICCJ, DNA si DIICOT;
c. Alte propuneri legislative parlamentare de natura sa impieteze asupra puterii judecatoresti si asupra actului de justitie.

Organizatii semnatare sunt: Aradul Civic, CIVICA (Iasi), Evolutie In Institutie (#Insist), Initiativa Craiova, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara (federatie a 10 ONG-uri din Timisoara: Activ Civic, ACUM, Ariergarda, Asociatia ARAS – filiala Timisoara, Asociatia Culturala Diogene, Asociatia SPICC, LGBTeam, Organizatia Studentilor din Universitatea Timisoara (OSUT), Pieces of Heaven, Yacht Club Timisoara), Institutul pentru Politici Publice, Oradea Civica (membre ale retelei civice nationale Contract Romania), organizatia neguvernamentala Centrul pentru Inovare Publica si grupurile civice Coruptia ucide, Geeks for Democracy si #REZISTENTA”, anunta Initiativa Romania.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca un numar „impresionant” de politicieni au atacat Justitia de la alegerile parlamentare pana in prezent, adaugand ca in acest caz este nevoie de implicare civica „maxima”, dar nu cheama oamenii sa protesteze, ci sa isi spuna opinia.

„Nu putem sa nu constatam ca de la alegerile parlamentare incoace un numar impresionat de politicieni influenti se ocupa cu a ataca Justitia, procurorii, procedurile din Justitie, inducand in populatie impresia ca Justitia nu functioneaza. Cu siguranta, s-a putut constata foarte usor ca mai multi din acesti politicieni influenti sunt fie condamnati penal, fie sunt in curs de a fi judecati penal, fie sunt urmariti penal. (…) Inainte de alegeri am atras atentia in repetate randuri alegatorilor ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, sa ajunga in conducerea statului, fiindca automat ar aparea o presiune imensa asupra Justitiei. Iata ca acest lucru s-a intamplat. De aceea, este nevoie de o implicare civica maxima, este nevoie ca toti cei care doresc o Romanie stat de drept si care doresc o Justitie independenta sa se anunte si sa-si spuna opinia. Nu doresc prin asta in niciun fel sa se creeze impresia ca vreau sa chem oamenii sa protesteze sau sa apara divergente majore, dar o societate sanatoasa — si eu imi doresc o societate sanatoasa pentru Romania — este obligata sa discute public aceste chestiuni, fiindca ele ne afecteaza in definitiv pe toti”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a sustinut ca in cazul anumitor proceduri referitoare la Justitie este nevoie de consultarea Comisiei de la Venetia, dar a aratat ca opinia acestui for este consultativa.

„Comisia de la Venetia a fost solicitata in anumite chestiuni si va fi in continuare si, da, pe anumite proceduri, este chiar indicat sa se ceara opinia Comisiei de la Venetia, doar ca aceasta opinie este consultativa si problemele pe care le avem noi trebuie sa le rezolvam tot noi. De aceea, este mare nevoie de foarte multa atentie, de dezbatere publica”, a spus Iohannis.

Mai multe organizatii civice si neguvernamentale au adresat, luni, presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care ii solicita, printre altele, sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie privind trei decizii si hotarari ale CCR si infiintarea de urgenta a unei comisii pentru redactarea unui Cod electoral.

Potrivit unui comunicat al asociatiei Initiativa Romania, semnatarii demersului cer sefului statului si „actiuni si exprimarea imediata a unei pozitii categorice privind pericolul grav si iminent pe care initiativele actualei majoritati guvernamentale il reprezinta la adresa independentei Justitiei si luptei anticoruptie”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: