Iordache a depus pe furis juramantul. Ana Birchall: „Da, Iordache poate fi usor revocat”
Deputatul PSD Florin Iordache a informat Biroul permanent al Camerei Deputatilor ca a depus juramantul pentru functia de presedinte al Consiliului Legislativ.
Potrivit unei notificari depuse la Biroul permanent al Camerei, Iordache informeaza conducerea forului ca incepand cu data de 9 noiembrie a depus juramantul in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.
El a adaugat ca, potrivit legislatiei actuale, „avand in vedere cele mentionate mai sus”, in termen de 15 zile de la data prezentei notificari va opta pentru una din cele doua functii detinute: de presedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat in Parlamentul Romaniei.
Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a anuntat recent ca Florin Iordache nu va putea fi salvat nici macar de CCR. Viitorul Parlament va putea sa il revoce foarte usor pe Iordache din functia de presedinte al Consiliului Legislativ.
„DA Iordache poate fi foarte usor revocat din Sef al Consiliului Legislativ in virtutea acelui principiu de drept pe care noi il invatam la drept roman si anume ‘Actus primus, Actus contrarius’. ‘Cine emite un act poate sa il si revoce’. Oricand Parlamentul poate sa se intruneasca si sa-l revoce pe domnul Iordache, indiferent de decizia CCR!”, anunta Ana Birchall pe Facebook.
PNL pregateste deja un proiect de lege prin care se instituie o limitare a mandatului de presedinte al Consiliului Legislativ, care acum este pe viata, astfel incat va trebui ca aceasta functie sa fie votata din nou in Parlament. In primavara, dupa alegeri, PSD nu va mai avea majoritate in Parlament.
Liberalii vor sa-l debarce pe Iordache imediat cum ajung la putere, cu conditia sa castige alegerile din decembrie si sa formeze o majoritate parlamentara. ”Mandatul lui Iordache va inceta in momentul in care noua lege va intra in vigoare”, sustin surse citate de Adevarul.
Mai e o piedica: legea PNL probabil va fi contestata de PSD la CCR, acolo unde social-democratii inca au majoritate. Presedintele CCR Valer Dorneanu are o relatie foarte apropiata cu Florin Iordache, cei doi fiind colegi in PSD la inceputul anilor 2000. Totusi, liberalii sustin ca legea va trece de filtrul Curtii, pentru ca nu face altceva decat sa stabileasca durata unui mandat. ”Un mandat pe viata nu e constitutional”, sustin juristii liberali.
In plus, viitorul Guvern PNL va avea la indemana si varianta Ordonantei de Urgenta.
Cat de des ADN Polimeraza face o greseala?
In mod normal, daca liberalii vor avea majoritate in viitorul Parlament, legea ar putea intra in vigoare in primavara, deci mandatul pe viata obtinut de Iordache s-ar putea transforma intr-un mandat sezonier. In locul lui Florin Iordache, PNL vrea sa-l instaleze pe Augustin Zegrean, sustin sursele citate.
Liberalii vor sa se revanseze astfel fata de fostul presedinte al CCR, care a fost invins de Florin Iordache la votul de marti. Desi i-au promis ca se vor mobiliza la vot, liderii PNL au adus in plen doar 40 de parlamentari din 113, prin urmare Zegrean a pierdut categoric in fata candidatului PSD Florin Iordache.
Surse din conducerea PSD sustin ca Florin Iordache, in ciuda faptului ca a obtinut un post caldut, e negru de suparare. ”Stie ca se va schimba puterea si va ramane fara job. Si-ar fi dorit inca un mandat de parlamentar, normal, dar s-a opus Paul Stanescu”, a explicat unul dintre vicepresedintii partidului.
Florin Iordache a facut parte din organizatia PSD Olt, condusa de Paul Stanescu. In 2018, cand Stanescu s-a certat cu Liviu Dragnea, Florin Iordache a facut alegerea gresita: a ramas de partea lui Dragnea, care-l facuse ministru al Justitiei.