Iordache de la Caracal se lauda, cum i-a sfidat pe membrii Comisiei de la Venetia: „Le-am spus ca niciodata nu vom renunta la asta”
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, vineri pentru Mediafax, ca a transmis Comisiei de la Venetia ca este posibil sa modifice sau sa elimine, in Parlament, prevederea legata de pensionarea anticipata din OUG pe Legile Justitiei, insa Sectia de ancheta a magistratilor va ramane.
„Eu am spus cateva lucruri in interventia mea, ca in perioada imediat urmatoare vom incepe sa discutam in Parlament OUG 92, astfel incat acele prevederi si acele recomandari ale lor sunt importante si le vom transpune in lege. De asemenea, am spus ca chestiunea cu revocarea membrilor e bine cum s-a modificat. E un lucru bun chestiunea cu membrii CSM cu societatea civila. Vizavi de sectia speciala am spus ca sunt argumente, chiar daca este criticata in acest moment, datorita eliminarii factorului politic sectia aceasta este necesara sa ramana, pentru ca ea asigura garantia reala a independentei justitiei. A mai fost o chestiune pe acele protocoale si pe justitia paralela pe care le-au adaugat la lege. S-ar putea sa eliminam, s-ar putea sa modificam, dar singurul lucru la care nu renuntam este chestiunea cu sectia speciala. La aceea niciodata nu vom renunta”, a afirmat Florin Iordache, vineri, pentru Mediafax.
Presedintele Comisiei speciale pentru Legile justitiei a adaugat ca membrii Comisiei de la Venetia au primit foarte tarziu textul ordonantei de urgenta 92/2018 care modifica Legile justitiei si de aceea au retinut in raportul preliminar doar prevederea legata de pensionarea anticipata a magistratilor.
„Pe de o parte, fata de raportul preliminar care se stie au fost o serie de modificari si de completari, dar nu intru in detalii, de imbunatatire, iar fata de OUG 92 care imbunatatea o serie de lucruri din raportul acela preliminar nu au retinut decat chestiunea cu pensionarea, motivat de faptul ca le-a ajuns foarte tarziu ieri si din lipsa de timp nu au putut sa cuprinda aceste chestiuni. Sigur, pentru ca au primit foarte tarziu, dar le-am spus ca noi incepem de saptamana viitoare sa discutam in Parlament”, a completat deputatul PSD.
Iordache a vorbit si despre raportul preliminar referitor la Codurile Penale, acesta precizand ca le-a transmis expertilor Comisiei de la Venetia ca acestea vor fi modificate, insa CCR s-a pronuntat doar asupra Codului de Procedura Penala, nu si pe Codul Penal.
„Cam asta ar fi in ceea ce priveste primul raport preliminar. In ceea ce priveste cel de-al doilea raport preliminar, cel Codurile Penale, am spus ca asteptam, nu avem decat un prim comunicat din partea CCR. Saptamana viitoare se va discuta si Codul Penal. In momentul in care vom avea motivarile, tinand cont si de observatiile lor, in Parlament vom face modificarile care se impun”, a explicat Florin Iordache.
Intrebat ce au spus expertii Comisiei de la Venetia punctual despre Codurile Penale, social-democratul a raspuns: „Exista si pe Codurile Penale un raport preliminar in care fac niste observatii si am spus ca atunci cand vom discuta pe articole in parte, analizam si observatiile pe care le-au facut. Observatiile lor trebuie sa le pun in concordanta si cu deciziile Curtii Constitutionale. Asta si ei au spus, faptul ca este importanta opinia CCR sau este cea mai importanta. Noi avem propriile observatii si acestea, tinand cont de dezbateri, se vor regasi in acest raport preliminar si acest raport preliminar va fi discutat cand dezbatem cele doua Coduri, dar in primul rand tinand cont de observatiile CCR”.
Comisia de la Venetia a exprimat preocupare, in avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala din Romania, subliniind ca modificarile afecteaza grav eficienta sistemului judiciar penal si actiunile anticoruptie.
„Comisia Venetia recomanda autoritatilor romane sa efectueze o reevaluare totala a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet si eficient in scopul obtinerii unor propuneri legislative solide si coerente care sa beneficieze de o larga sustinere in cadrul societatii din Romania, tinandu-se cont in totalitate de standardele aplicabile si de indrumarile Curtii Constitutionale”, transmite Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).