Deputatul PSD Florin Iordache a declarat marti ca anchetele pe care le fac comisiile parlamentare sunt total diferite de cele ale Parchetului, iar Parlamentul nu poate face ancheta penala.
„Ancheta parlamentara e ancheta parlamentara, din care vrem sa aflam chestiuni care vizeaza activitatea parlamentara, activitatea legislativa. Activitatea penala sau activitatea pe care o desfasoara Parchetul este alta ancheta. Sunt doua actiuni total diferite”, a spus Iordache, unul dintre initiatorii celor doua modificari cu privire la constituirea comisiilor de ancheta.
El a adaugat ca, in cazul in care din ancheta parlamentara reies fapte de natura penala, acestea sunt de competenta Parchetului.
„Nu poate in niciun fel Parlamentul face ancheta penala”, a aratat Iordache, citat de Agerpres.
Intrebat daca persoanele invitate la comisiile de ancheta pentru audieri vor fi obligate sa vina, deputatul PSD a spus: „Pai da. Nu e normal? Persoanele care considera comisia respectiva ca pot aduce informatii concludente pentru aflarea adevarului, fara indoiala sunt invitate”.
Secretarul Camerei Deputatilor Ioana Bran a declarat marti ca la Birourile permanente reunite au fost depuse doua propuneri cu privire la comisiile de ancheta, una dintre ele referindu-se la posibilitatea Parlamentului de a infiinta o comisie de ancheta chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel.
„In cadrul sedintei Birourilor permanente reunite de astazi (marti — n.r.) ale celor doua Camere a fost si o nota cu privire la initiativele legislative de competenta sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului. Aceasta nota cu initiativele legislative este transmisa catre Comisia de statut. Este vorba de doua propuneri legislative privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si un proiect de hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 al Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului. Aceste doua propuneri sunt inaintate Comisiei pentru statut, pana vineri exista termen pentru depunerea amendamentelor, dupa care se va intocmi un raport si va ajunge in plenul comun. Mai exact, prima propunere prevede modificarea unui articol din Regulamentul celor doua Camere privind comisiile de ancheta, si anume initiatorii propun ca sa fie posibila o comisie de ancheta chiar daca exista o ancheta a Parchetului in paralel”, a explicat Ioana Bran, la finalul sedintei Birourilor permanente reunite.
Potrivit acesteia, cealalta propunere prevede ca persoanele care sunt chemate la audieri sunt obligate sa vina la aceste comisii de ancheta.
Potrivit ordinii de zi a sedintei, cea de-a doua propunere are ca obiect de reglementare „instituirea unor reguli clare de procedura referitoare la citarea si invitarea persoanelor in fata comisiei de ancheta, care sa cuprinda si masurile ce pot fi propuse in situatia in care aceste persoane refuza nemotivat sa se prezinte in fata comisiei”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…
Site-ul The Onion, care publica articole satirice, a achizitionat Infowars, platforma media de dreapta condusa…