Ipocrizie la Kremlin: pretul oualor a fost crescut artificial, cei mai mari profitori fiind chiar oligarhii de incredere ai lui Putin, care detin uriase ferme avicole
Inalti oficiali rusi din guvern si aministratie sunt, intamplator sau nu, si proprietari sau responsabili din umbra ai celor mai mari concerne avicole din Rusia. Potrivit unei anchete realizate de Forbes Rusia, cinci dintre cele mai mari douasprezece ferme producatoare de carne si oua de pasare din Rusia sunt gestionate de structuri de stat, precum si de actuali sau fosti oficiali.
Acest lucru este precizat in analiza Forbes, care acopera cele mai mari ferme avicole cu o productie de 600 de milioane de oua in 2022. In fruntea listei se afla ferma Siniavinskaia, detinuta in proportie de 94,5% de Sberbank – o controversata banca ruseasca, denumita „pusculita lui Putin”. Banca a devenit proprietara a fermei in 2017. Pe locul doi este OJSC Volganin, condusa din 1996 de Liudmila Kosteva, membra a consiliului politic regional al partidului Rusia Unita in regiunea Iaroslavl. Pana in 2015, ea a devenit nu doar director executiv, ci si proprietar al intreprinderii: in 2015, Kosteva a cumparat toate cele 100% din capitalul acesteia.
Pe pozitia a treia se afla holdingul agricol Komos Group, care, pe langa oua, produce produse lactate si carne de porc, si este detinut in mod egal de Andrei Sutov si Andrei Oskolkov, fosti deputati ai Consiliului de Stat din Republica Autonoma Udmurtia din partea partidului lui Putin, Rusia Unita. Oskolkov a fost vicepresedinte al guvernului acestei republicii la inceputul anilor 2000.
Leonid Sedov, seful fermei avicole Seimovskaia, a fost, timp de patru ani, in anii 2000, imediat dupa venirea la putere a lui Putin, ministru al agriculturii. In prezent, el controleaza mai mult de 90% din actiunile intreprinderii.
Pretul oualor a urcat cu 61,4% in 2023 si a continuat sa creasca si in acest an. Chiar si Putin a trebuit sa comenteze situatia si a redirectionat intrebarea catre actualul ministru al agriculturii, Dmitri Patrusev. Acesta din urma a promis ca lucrurile se vor imbunatati: „Am simtit ca este necesar sa lucram mai bine <…> Sper ca in viitorul apropiat, la inceputul anului, pretul sa scada”. Ceea ce, pana la aceasta ora, nu s-a intamplat.