Iran: Curtea Suprema a anulat condamnarea la moarte a rapperului Toomaj Salehi pentru sprijinirea protestelor

externe

Curtea Suprema din Iran a anulat condamnarea la moarte a rapperului Toomaj Salehi, care a fost inchis pentru ca a sprijinit protestele la nivel national declansate de moartea lui Mahsa Amini, a declarat avocatul sau sambata, potrivit France24.

„Condamnarea la moarte a lui Salehi a fost anulata”, a declarat avocatul rapperului, Amir Raisian, intr-o postare pe X, adaugand ca instanta suprema a dispus rejudecarea.

In aprilie, un tribunal iranian l-a condamnat la moarte pe Salehi pentru infractiunea capitala de „coruptie pe pamant”, a spus Raisian la acea vreme. Rapperul a mai fost gasit vinovat de „asistenta la revolta, adunare si coluziune, propaganda impotriva statului si apel la revolte”, a spus avocatul.

Salehi, in varsta de 33 de ani, a fost arestat in octombrie 2022, dupa ce a sustinut public demonstratiile care au izbucnit cu o luna mai devreme, declansate de moartea lui Amini in custodia politiei.

Amini, in varsta de 22 de ani, a fost retinuta de politia morala din Teheran din cauza unei presupuse incalcari a regulilor stricte de imbracaminte pentru femei ale republicii islamice.

„Curtea Suprema a prevenit o eroare judiciara ireparabila”, a spus Raisian, adaugand ca instanta a mai decis ca „pedeapsa anterioara a lui Salehi (6 ani si trei luni) nu a fost, de asemenea, conforma cu regulile unor infractiuni multiple”.

Sute de oameni au murit in timpul protestelor declansate de moartea lui Amini si mii de oameni au fost arestati in timp ce autoritatile au luat masuri pentru a inabusi ceea ce ei au numit „revolte” provocate de straini.

In ianuarie, un alt cantaret, Mehdi Yarrahi, care a criticat obligativitatea purtarii hijabului pentru femei, a fost condamnat la un total de doi ani si opt luni de inchisoare pentru multiple acuzatii, care ar fi fost executate concomitent. Ulterior, tribunalul a schimbat sentinta lui Yarrahi in detentie la domiciliu din cauza problemelor sale de sanatate.

Noua barbati au fost executati in cazuri legate de proteste care au implicat crime si alte violente impotriva fortelor de securitate.

Acoperirea gatului si a capului a fost obligatorie pentru femeile din Iran inca din 1983, dupa Revolutia Islamica din 1979.

De la proteste, femeile au incalcat din ce in ce mai mult codul vestimentar strict, dar politia iraniana a inasprit in ultimele luni controalele.

Mass-media iraniana a raportat in ultimele saptamani ca politia din capitala a lansat o campanie cu numele de cod „Noor”, cuvantul persan pentru lumina, in eforturile sale de pedepsire a celor care incalca codul vestimentar. In efortul de a aborda cei care incalca legile hijabului, autoritatile au inchis si cafenelele si restaurantele in care purtarea hijabului nu a fost respectata.

Parlamentul tarii a aprobat, de asemenea, un proiect de lege „Castitatea si Hijab” care urmareste inasprirea pedepselor pentru femeile care nu respecta regulile vestimentare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: