Doi adolescenti iranieni au fost condamnati la moarte prin spanzurare din cauza implicarii in protestele care au zguduit republica islamica de luni de zile, a anuntat, luni, organizatia pentru apararea drepturilor omului Iran Human Rights (IHR) din Oslo, citata de France24.
Doi barbati in varsta de 23 de ani au fost deja executati in urma protestelor declansate de moartea lui Mahsa Amini, dar militantii se tem ca alti zeci risca sa fie spanzurati, deoarece Iranul foloseste pedeapsa capitala ca tactica de intimidare in incercarea de a inabusi protestele.
Potrivit IRH, Mehdi Mohammadifard, un protestatar in varsta de 18 ani, a fost condamnat la moarte sub acuzatia ca a incendiat un chiosc al politiei rutiere in orasul Nowshahr din provincia Mazandaran. Un tribunal revolutionar din capitala provinciei Sari l-a condamnat pentru acuzatiile capitale de „coruptie pe pamant” si „vrajmasie impotriva lui Dumnezeu”. Dubla condamnare inseamna ca i s-au dat doua pedepse cu moartea.
Directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam, a declarat pentru AFP ca, pe baza informatiilor disponibile, Mohammadifard pare a fi cea mai tanara persoana condamnata pana acum la moarte din cauza protestelor.
Potrivit site-ului de stiri Mizan Online, condamnarea la moarte a unui alt protestatar, Mohammad Boroghani, a fost mentinuta in decembrie de instanta suprema tot sub acuzatia de „vrajmasie impotriva lui Dumnezeu”. Boroghani este acuzat ca „a ranit un ofiter de securitate cu un cutit, cu intentia de a-l ucide si de a semana teroarea in randul cetatenilor”, precum si ca „a dat foc biroului guvernatorului din Pakdasht”, oras situat la 43 de kilometri sud-est de capitala Teheran. IHR spune ca tanaul ar avea doar 19 ani. Informatiile Mizan Online au venit dupa ce unele rapoarte indicau ca executia a fost anulata.
„Republica islamica, care nu a reusit sa controleze protestele dupa 109 zile, are nevoie de intimidare si executie pentru a-si continua supravietuirea”, a spus Amiry-Moghaddam.
a declarat saptamana trecuta ca cel putin 100 de protestatari risca sa fie executati dupa ce au fost condamnati la moarte sau acuzati de infractiuni capitale.
Primele executii prin spanzurare au provocat o serie de proteste internationale, iar organizatiile pentru apararea drepturilor omului cer o presiune sporita asupra Iranului pentru a preveni mai multe executii.
Majidreza Rahnavard, in varsta de 23 de ani, a fost spanzurata in public pe 12 decembrie, fiind acuzat de uciderea cu un cutit a doi membri ai fortelor de securitate. Cu patru zile mai devreme, Mohsen Shekari, in varsta de 23 de ani, a fost executat pentru ranirea unui membru al fortelor de securitate.
Justitia iraniana a anuntat ca a pronuntat un total de 11 condamnari la moarte in legatura cu protestele, pe care oficialii iranieni le descriu drept „revolte”.
In ultimele saptamani, Curtea Suprema a dispus rejudecarea a trei protestatari, inclusiv a unui rapper kurd, care risca pedeapsa cu moartea pentru presupusa lor implicare in demonstratii.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…