Iranienii din tara si din diaspora sarbatoresc cu bere si artificii moartea presedintelui Raisi, considerat vinovat de uciderea a mii de protestatari pentru democratie

externe

artificii, Iran, bucurie, reactii, presedinte, moarte, elicopter, Ebrahim Raisi, Macelarul din Teheran

Iranienii din intreaga lume sarbatoresc moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi, dupa ce elicopterul care il transporta pe acesta si pe ministrul sau de externe s-a prabusit duminica. In timp ce mass-media de stat si-a intrerupt toate programele obisnuite pentru a arata rugaciunile tinute pentru Raisi in intreaga tara, o poveste cu totul diferita se derula pe retelele sociale si in casele iranienilor din intreaga lume.

Portalul media online Iran International a obtinut imagini cu focuri de artificii de sarbatoare pe cerul Iranului. „Sa sarbatorim vestea buna a prabusirii elicopterului lui Ebrahim Raisi”, a spus un rezident din Teheran auzit intr-o inregistrare video trimisa catre Iran International. Mai multe videoclipuri obtinute de Iran International arata iranieni care privesc si aplauda artificiile lansate, aparent ca raspuns la aceasta veste.

Exista informatii potrivit carora Corpul Garzilor Revolutionare Islamice (IRGC) isi sporeste prezenta ca raspuns pentru a preveni o revolta.

„In afara de faptul ca a fost unul dintre cei mai conservatori presedinti pe care Iranul i-a vazut vreodata, Raisi a ajuns in prim-planul Republicii Islamice prin intermediul sistemului judiciar brutal, unde a fost membru al faimosului «Panou al mortii», trimitand mii de detinuti politici la spanzuratoare. Exista un motiv intemeiat pentru care el si-a castigat porecla de „Macelarul din Teheran”, a declarat jurnalistul Jonathan Harounoff. Harounoff a declarat pentru Iran International News ca Raisi a devenit sinonim cu tot ceea ce dispretuiesc opozantii Republicii Islamice din Iran si din strainatate.

„Oamenii l-au considerat vinovat pentru coruptia birocratica generalizata, proasta gestionare economica deplorabila, inflatia la cote astronomice, somajul ridicat. Ca sa nu mai vorbim de cenzura stricta si de pedepse severe sau moartea pentru disidenta politica”, a spus Harounoff.

Masih Alinejad, activista pentru drepturile femeilor, a declarat ziua de astazi drept „Ziua mondiala a elicopterului” si a declarat ca acesta este „singurul accident din istorie in care toata lumea a fost ingrijorata daca cineva a supravietuit”.

Videoclipurile care circula pe platforma X arata, de asemenea, iranieni din tara care danseaza la reportajele televiziunilor de stiri despre prabusirea lui Raisi, si potentiala sa disparitie. Iar iranienii din diaspora se bucura si ei. La Londra, oamenii au iesit sa isi arate fericirea, dansand in fata ambasadei Republicii Islamice Iran.

„Unii iranieni online postau in batjocura ca, in timp ce locatia si starea lui Raisi raman necunoscute, este probabil ca teoriile conspiratiei sa prolifereze, mai ales in ceea ce priveste daca Mossadul a fost sau nu in spatele acestui eveniment. Chiar daca, cel mai probabil, a fost vorba de un accident legat de vremea nefavorabila”, a declarat Harounoff.

O gluma devenita virala afirma ca pilotul elicopterului la bordul caruia a murit Raisi era de fapt un agent Mossad pe nume Eli Copter – iar pagina principala de Telegram a Hamas a citat acest lucru ca fiind un fapt real!

Victimele guvernului iranian au tinut, de asemenea, sa-si exprime bucuria pe retelele sociale.

Fiicele protestatarei anti-regim Minoo Majidi, o mama in varsta de 62 de ani, care a fost impuscata de fortele de securitate cu 167 de alice de pusca in Kermanshah si a murit in timpul revoltelor  din 2022, s-au postat cu sticle de bere in mana si au inchinat un pahar pentru vestea primita.

Doua femei iraniene, care au fost atacate cu brutalitate de agentii de securitate iranieni in timpul revoltelor nationale din 2022, au postat impreuna un videoclip pe X, sarbatorind disparitia unui om care a aplicat legi discriminatorii care au dus la torturarea lor. Mersedeh Shahinkar se afla la un protest impreuna cu mama ei in Teheran, declansat de moartea lui Mahsa Jina Amini, cand un agent de securitate a tras un proiectil care i-a scos un ochi. Cealalta femeie din videoclip este Sima Moradbeigi, o tanara mama, si-a pierdut mobilitatea bratului drept dupa ce a fost impuscata in brat de un gardian revolutionar iranian in timpul protestelor din 2022.

Aproape de finalul videoclipului, Mersedeh spune: „ne intoarcem [in Iran] cu aceste valize”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: