Aproape trei sferturi dintre iranieni doresc un guvern laic in locul unei dictaturi teocratice, potrivit unui sondaj citat de The Telegraph.
De asemenea, sondajul a aratat ca mai putin de una din 10 persoane considera ca femeile ar trebui sa fie obligate sa poarte hijab.
Sondajul arata ca a avut loc o schimbare majora in atitudinea fata de regimul religios iranian de la revolta „Femei, viata, libertate” din 2022.
In cadrul acestei miscari, au izbucnit proteste in intreaga tara dupa moartea in custodia politiei morale a lui Mahsa Amini, in varsta de 22 de ani, arestata pentru folosirea necorespunzatoare a hijabului.
Peste 15.800 de iranieni cu varsta de vot din 31 de provincii au participat la cel de-al patrulea studiu realizat de Ministerul Culturii si Orientarii Islamice. Ultimul a avut loc in 2015.
Acesta arata o crestere brusca a cererilor de guvernare seculara, de la 31% la 73%, ceea ce indica faptul ca presiunea pentru secularism va creste probabil in anii urmatori.
Doar 7,9% dintre respondenti au declarat ca sunt de acord ca femeile sa fie obligate sa poarte hijab, in scadere de la 18,6%.
Numarul celor care se opun in mod activ impunerii obligativitatii hijabului a crescut de la 15,7% la 34,4%, in timp ce 38% au declarat ca nu sunt impotriva persoanelor care incalca legile privind hijabul, in crestere de la 10,6%.
Schimbarea majora a opiniilor cu privire la hijab vine in ciuda patrularilor continue ale politiei morale, a supravegherii sub acoperire si a interdictiilor impuse femeilor neacoperite la locurile de munca, in spatiile sociale si in educatie.
Un procent masiv de 85% dintre cei intervievati au declarat ca iranienii au devenit mai putin religiosi decat in urma cu cinci ani, doar 7% dintre ei sustinand ca au devenit mai religiosi.
Alti 81% dintre respondenti anticipeaza un declin continuu in ceea ce priveste respectarea religiei in urmatorii cinci ani, iar sprijinul pentru obligativitatea hijabului a inregistrat un declin puternic.
Rezultatele vin in contextul in care in tara se desfasoara o campanie de reprimare a libertatilor civile si religioase. Anul trecut a fost inregistrat un numar record de executii, in timp ce regimul se lupta pentru legitimitate in ajunul viitoarelor alegeri de la 1 martie.
Organizatia Natiunilor Unite afirma ca cel putin 834 de persoane au fost executate in Iran anul trecut, fiind cel mai mare numar de executii pe cap de locuitor din lume. Alte cel putin 500 de persoane au fost ucise in timpul represiunilor brutale impotriva protestelor din septembrie 2022.
Scandalul privind prezenta controversatei afaceriste Mihaela Neagu intre Paul Stanescu si Sorin Grindeanu la dezbaterea…
Biroul de presa al Guvernului a transmis vineri un comunicat in legatura cu solicitarile publice…
In acest an, in Germania s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de deportari ale…
Cumpararea de voturi a fost o preocupare majora in alegerile parlamentare din Bulgaria, presedintele Rumen…
SUA s-ar putea confrunta cu un dublu soc daca Trump devine presedinte pentru a doua…
DNA a anuntat vineri retinerea a trei persoane din Craiova (managerul al Serviciului de Ambulanta…