Iranul a inchis Institutul de Limba Germana din Teheran pentru comiterea de „diverse actiuni ilegale si fraude financiare ample”

externe

Autoritatile din capitala iraniana, Teheran, au inchis marti doua filiale ale Institutului de Limba Germana (DSIT) din oras, scrie Deutsche Welle.

Potrivit Mizan, un organ de stiri afiliat sistemului judiciar iranian, filialele au fost desemnate „centre ilegale afiliate guvernului german” care „incalcasera legea iraniana, au comis diverse actiuni ilegale si fraude financiare ample”.

Martorii oculari au raportat ca au vazut personal de securitate izoland o sucursala in districtul Ekhtiareh din nordul Teheranului, in timp ce imagini cu o mare prezenta a politiei in fata scolii de limbi straine au fost postate pe retelele de socializare.

DSIT a fost fondat in 1995 de Ambasada Germaniei la Teheran si se descrie pe site-ul sau drept „una dintre institutiile de varf pentru invatarea limbii germane”, oferind cursuri de diferite niveluri atat pentru tineri, cat si pentru adulti.

Ministerul german de Externe a condamnat inchiderea institutului despre care a spus ca nu este „sub nicio forma justificata” si l-a convocat pe ambasadorul iranian.

„Schimbul lingvistic formeaza fundamentul intelegerii reciproce”, se arata intr-un comunicat in care a cerut redeschiderea imediata a institutului.

„Institutul este un loc de intalnire popular si recunoscut, unde oamenii depun mult efort in invatarea limbilor straine in circumstante dificile. Angajatii institutului isi desfasoara activitatea, care are scopul de a consolida legatura dintre poporul Iranului si Germania, cu un grad ridicat de implicare”, mai spune comunicatul.

Nournews, considerat apropiat de aparatul de securitate de stat al Iranului, a sugerat ca inchiderile au fost un raspuns la inchiderea Centrului Islamic din Hamburg (IZH) in iulie.

La acea vreme, ministrul german de Interne Nancy Faeser descrisese IZH drept „un important centru iranian de propaganda in Europa”.

Iranul l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Teheran in semn de protest fata de ceea ce a numit o „actiune ostila” si un „exemplu clar de islamofobie”.

Saptamana trecuta, IZH a depus un recurs impotriva interdictiei.

Relatiile diplomatice germano-iraniene au avut de suferit in ultimii ani, mai multi cetateni germani, dintre care unii detin dubla cetatenie germana si iraniana, fiind arestati si inchisi in Iran sub suspiciunea de spionaj.

In 2023, jurnalistul si inginerul de software germano-iranian Jamshid Sharmahd a fost gasit vinovat de infractiunea capitala de „coruptie” legata de acuzatiile de terorism si condamnat la moarte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: