Iranul a sechestrat, joi, un petrolier incarcat cu titei irakian destinat Turciei, ca razbunare pentru sechestrarea de anul trecut a aceleiasi nave si a petrolului sau de catre Statele Unite, a informat presa de stat iraniana, o miscare care ar putea alimenta tensiunile regionale, potrivit Reuters.
Sechestrarea petrolierului St Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, coincide cu saptamani de atacuri ale militiilor houthi din Yemen, sustinute de Iran, care vizeaza rutele maritime din Marea Rosie.
„Dupa furtul petrolului iranian de catre Statele Unite anul trecut, petrolierul St Nikolas a fost sechestrat de marina iraniana in aceasta dimineata cu un ordin judiciar… este in drum spre porturile iraniene”, a informat agentia de presa semi-oficiala Fars, citand o declaratie a Marinei.
St Nikolas, a fost sechestrat de Statele Unite anul trecut in cadrul unei operatiuni de aplicare a sanctiunilor, cand a navigat sub un alt nume, Suez Rajan. In urma acestei miscari, Iranul a avertizat SUA ca „nu va ramane fara raspuns”.
Indivizi inarmati au urcat la bordul petrolierului St Nikolas in timp ce acesta naviga aproape de orasul Sohar, potrivit companiei britanice de securitate maritima Ambrey, iar sistemul sau de urmarire AIS a fost oprit in timp ce se indrepta in spre portul iranian Bandar-e-Jask.
„Comunicatia cu petrolierul St Nikolas, aflat sub pavilionul Insulelor Marshall si detinut de armatorul grec Empire Navigation, a fost intrerupta in jurul orei 06:30 pe 11 ianuarie in apele Omanului”, a declarat rafinaria Tupras, confirmand ca a cumparat marfa de la agentul irakian SOMO.„Incidentul nu are niciun impact asupra operatiunilor noastre de rafinare”, a adaugat compania, care opereaza rafinaria Izmir din Aliaga, cu o capacitate de 241.500 de barili pe zi.
Nava a incarcat aproximativ 145.000 de tone metrice de petrol in portul irakian Basra si se indrepta catre Aliaga, in vestul Turciei, prin Canalul Suez, a declarat Empire Navigation pentru Reuters, adaugand ca a pierdut contactul cu nava.
Nava are un echipaj de 19 persoane, dintre care 18 sunt cetateni filipinezi si unul este cetatean grec, a spus Empire Navigation.
In timp ce houthii din Yemen ataca inca din octombrie nave comerciale in Marea Rosie pentru a-si arata sprijinul pentru gruparea militanta palestiniana Hamas in lupta sa impotriva Israelului, acele incidente s-au concentrat in stramtoarea Bab al-Mandab, in sud-vestul Peninsulei Arabe.
Incidentul de joi este situat mai aproape de Stramtoarea Ormuz, intre Oman si Iran.
Autoritatea operatiunilor comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) a declarat joi ca a primit un raport conform caruia patru-cinci persoane inarmate au urcat la bordul unei nave situata la aproximativ 50 de mile marine est de coasta Omanului. Intrusii purtau uniforme negre in stil militar si masti negre.
Flota a cincea a Marinei Statelor Unite nu a raspuns imediat unei solicitari de comentarii sau informatii suplimentare.
Nava Suez Rajan transporta peste 980.000 de barili de titei iranian anul trecut cand a fost sechestrata si petrolul confiscat in cadrul operatiunii de aplicare a sanctiunilor.
Statele Unite au declarat la acea vreme ca Corpul Garzii Revolutionare Islamice (IRGC) din Iran a incercat sa trimita petrol iranian de contrabanda in China, incalcand sanctiunile SUA.
Nava nu a putut descarca titeiul iranian timp de aproape doua luni si jumatate din cauza temerilor de sanctiuni secundare asupra navelor folosite pentru a-l descarca. A fost redenumit St Nikolas dupa descarcare.
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…