Iranul ar putea furniza Rusiei un set de rachete balistice „in doar cateva zile”
Oficialii europeni anticipeaza ca Iranul va livra in curand rachete balistice Rusiei, o miscare care ar putea escalada razboiul din Ucraina si ar putea determina un raspuns rapid din partea aliatilor Kievului, potrivit surselor anonime ale Bloomberg.
Iranul este cunoscut pentru furnizarea de echipamente si tehnologii militare Rusiei, inclusiv dronele Shahed-136/131, utilizate pentru atacuri asupra infrastructurii energetice si a civililor din Ucraina, ceea ce ridica probleme sporite odata cu apropierea iernii.
Noul presedinte iranian, Masoud Pezeshkian, a descris, de asemenea, Rusia drept un „aliat strategic valoros si vecin”, semnaland angajamentul administratiei sale de a aprofunda legaturile cu Moscova.
Desi Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone in ultimii doi ani si jumatate de razboi la scara larga, rachetele balistice reprezinta o amenintare mai mare, din cauza vitezei lor mai mari si a capacitatii explozive mai ridicate in comparatie cu rachetele de croaziera sau dronele.
Tipul exact, cantitatea si calendarul livrarilor raman nedivulgate, insa un oficial, potrivit Bloomberg, a sugerat ca livrarile ar putea incepe in cateva zile.
Statele Unite si alti aliati NATO au avertizat in mod repetat Teheranul impotriva unor astfel de actiuni si depun in mod activ eforturi diplomatice pentru a preveni transferul.
Daca Iranul continua transferurile de rachete balistice catre Rusia, este probabil sa se confrunte cu sanctiuni suplimentare din partea tarilor occidentale. Cu toate acestea, avand in vedere sanctiunile extinse deja in vigoare impotriva Teheranului, eficacitatea unor astfel de masuri ramane incerta.
G7 a impus anterior sanctiuni Iranului si Coreei de Nord pentru furnizarea de arme Rusiei si a depus eforturi pentru inasprirea restrictiilor asupra intreprinderilor din China si din alte tari care furnizeaza Rusiei componente necesare pentru fabricarea de arme.
Economia de razboi a Rusiei a demonstrat capacitatea de a produce rachete si munitii intr-un ritm care depaseste adesea capacitatile de transport de arme ale aliatilor Ucrainei. Mai multi aliati NATO nu si-au respectat inca promisiunile facute la summitul aliantei de la Washington din iulie.
Arsenalul de rachete balistice al Rusiei include atat arme de productie interna, cat si arme nord-coreene mai putin precise.
Recentul atac asupra Kievului a utilizat rachete Iskander-M de fabricatie rusa si modele nord-coreene KN-23 lansate din regiunile limitrofe Ucrainei.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski continua sa indemne aliatii sa sporeasca livrarile si sa ridice restrictiile privind atacurile profunde cu arme furnizate de Occident pe teritoriul Rusiei, sustinand ca astfel de atacuri sunt necesare pentru a viza aerodromurile si lansatoarele utilizate impotriva oraselor si infrastructurii ucrainene.