Iranul condamna la moarte inca trei protestatari pe fondul criticilor internationale

externe

Justitia iraniana a anuntat ca a condamnat la moarte inca trei protestatari antiguvernamentali sub acuzatia de „razboi impotriva lui Dumnezeu”, a informat, luni, agentia de presa Mizan, sfidand criticile internationale cu privire la represiunea manifestantilor, informeaza Reuters.

Sambata, Iranul a executat prin spanzurare alti doi barbati, unul dintre ei fost campion la karate cu mai multe titluri nationale iar celalalt antrenor voluntar care lucra cu copii, in incercarile sale de a reprima demonstratiile, care au slabit in intensitate de cand au inceput executiile.

Potrivit Mizan, Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi si Saeid Yaghoubi, care au fost condamnati pentru uciderea unor membri ai militiei Basij in timpul protestelor antiguvernamentale din orasul central Isfahan, pot face apel impotriva verdictelor lor.

Forta Basij, afiliata Garzilor Revolutionare de elita, s-a aflat in fruntea reprimarii demonstratiilor.

Papa Francisc a condamnat luni Iranul pentru ca a folosit pedeapsa cu moartea impotriva demonstrantilor care cer respectarea drepturilor femeilor.

„Dreptul la viata este amenintat si in acele locuri in care pedeapsa cu moartea continua sa fie aplicata, asa cum este cazul in aceste zile in Iran, in urma recentelor demonstratii care cer un respect mai mare pentru demnitatea femeilor”, a spus Francisc.

Una dintre cele mai serioase amenintari pentru conducerea clericala de la revolutia din 1979, protestele au atras sprijinul iranienilor din toate categoriile sociale si au contestat legitimitatea Republicii Islamice, cerand caderea conducatorilor ei.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a semnalat luni ca statul nu are intentia de a-si atenua pozitia, afirmand intr-un discurs televizat ca cei care „au dat foc locurilor publice sunt vinovati de tradare, fara nicio indoiala”.

Conform legii islamice a Iranului, tradarea se pedepseste cu moartea.

Activistii pentru drepturile omului vad executiile, arestarile si condamnarile dure ale protestatarilor de catre organizatia clericala ca o incercare de a intimida populatia si de a provoca suficienta frica pentru a pune capat demonstratiilor.

In ciuda faptului ca statul isi dubleaza represiunea, protestele la scara mica persista in Teheran, Isfahan si in alte cateva orase.

Amnesty International a declarat luna trecuta ca autoritatile iraniene solicita pedeapsa cu moartea pentru cel putin 26 de persoane in ceea ce a numit „procese false menite sa intimideze protestatarii”.

Activistii pentru drepturile omului spun ca alti doi protestatari, Mohammad Ghobadlou, in varsta de 22 de ani, si Mohammad Boroughani, in varsta de 18 ani, au fost transferati la carcera inainte de a fi executati in inchisoarea Rajai Shahr din orasul Karaj. Videoclipuri publicate pe retelele de socializare, neverificate de Reuters, au aratat ca mai multi oameni oameni s-au adunat duminica seara in fata inchisorii scandand sloganuri impotriva lui Khamenei.

Condamnand ultima executie a protestatarilor de catre Iran, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat, luni, ca „un regim care isi ucide propriii tineri pentru a-si intimida populatia nu are viitor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: