Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a explicat, in cadrul unei prelegeri sustinute vineri seara la Alba Iulia, ca rezerva internationala – aurul si cele 32 de miliarde de euro – este tinuta in afara tarii pentru ca, de exemplu, astfel se poate verifica existenta acesteia in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi, altfel neavand ‘nicio valoare’.
‘Pentru ca multa lume considera ca e ceva necurat aici, de ce BNR tine aurul la Londra. Pai, aurul este parte din rezerva noastra internationala. E rezerva internationala. Nu e rezerva interna. Toata rezerva internationala a unei tari se tine in exterior, ca de-aia se numeste rezerva internationala. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i tinem in tara. Daca i-am tine in tara nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Ii tinem in conturi in strainatate. Asa se tine’, a declarat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.
Isarescu a adaugat ca poate ‘pare contraintuitiv’, dar ‘in momentul in care am tine rezerva valutara in tara, in primul rand am credita pe gratis, fara dobanda, tarile emitente de moneda ale monedei respective si, in al doilea rand, nu am asigura convertibilitatea’.
Mugur Isarescu a subliniat si ca fiind tinuta in afara, rezerva poate sa fie verificata in orice moment in sistemul de conturi.
‘Noi nu suntem crezuti pentru ca in fiecare luna spunem: rezerva valutara a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur si care valoreaza patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni daca am avea banii in tara. Ei pot sa fie verificati in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi. Asa functioneaza economia mondiala’, a mentionat Isarescu.
El a adaugat ca rezerva de aur ar putea sa fie adusa in tara, dar atunci ar deveni rezerva interna.
‘Am vrut sa atac acest subiect pentru ca multe traznai se aud in societatea romaneasca astazi si ele sunt vanturate, uneori, fara motiv’, a spus Guvernatorul BNR.
Acesta a sustinut joi seara, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, o prelegere despre ‘Parcursul economiei romanesti si a Bancii Nationale a Romaniei catre modernitate si, totodata, catre Europa’. Evenimentul, la care au fost prezente cateva sute de persoane, s-a desfasurat in cadrul celei de-a V-a editii a Festivalului ‘Dilema veche’, organizat de vineri pana duminica la Alba Iulia.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…