externe

Islanda a experimentat o saptamana de lucru mai scurta. Iata care au fost rezultatele

Economia Islandei depaseste performanta celor mai multe state europene dupa introducerea la nivel national a unei saptamani de lucru mai scurte, fara pierderi de salariu, potrivit cercetarilor publicate vineri, informeaza CNN.

Intre 2020 si 2022, 51% dintre angajatii din tara au acceptat sa munceasca mai putine ore, inclusiv o saptamana de patru zile, au descoperit doua think-tank-uri, spunand ca este probabil ca cifra sa fie si mai mare astazi.

Anul trecut, Islanda a inregistrat o crestere economica mai rapida decat majoritatea tarilor europene, iar rata somajului este una dintre cele mai scazute din Europa, au remarcat Institutul de Autonomie din Regatul Unit si Asociatia Islandei pentru Sustenabilitate si Democratie (Alda).

„Acest studiu arata o adevarata poveste de succes: orele de lucru mai scurte au devenit larg raspandite in Islanda… iar economia este mai puternica”, a declarat Gudmundur D. Haraldsson, cercetator la Alda, intr-un comunicat.

In doua incercari intre 2015 si 2019, angajatii din sectorul public din Islanda au lucrat 35-36 de ore pe saptamana, fara nicio reducere salariala. Multi participanti lucrasera anterior 40 de ore pe saptamana.

La teste au participat 2.500 de persoane – mai mult de 1% din populatia activa a Islandei la acea vreme – si aveau ca scop mentinerea sau cresterea productivitatii, imbunatatind in acelasi timp echilibrul dintre viata profesionala si viata privata.

Cercetatorii au descoperit ca productivitatea a ramas aceeasi sau s-a imbunatatit in majoritatea locurilor de munca, in timp ce bunastarea lucratorilor a crescut, de la stres si epuizare pana la sanatate si echilibrul dintre viata profesionala si viata privata.

In urma proceselor, sindicatele islandeze au negociat reduceri ale timpului de lucru pentru zeci de mii de membri din intreaga tara.

In 2023, economia Islandei a crescut cu 5%, a doua rata de crestere dupa cea a Maltei in randul economiilor europene bogate, potrivit celui mai recent World Economic Outlook al Fondului Monetar International, publicat la inceputul acestei saptamani. Aceasta este mult mai mare decat rata medie de crestere a tarii de aproape 2% in perioada 2006 – 2015. Cu toate acestea, FMI prognozeaza o crestere considerabil mai lenta in Islanda in acest an si anul viitor.

De asemenea, rata scazuta a somajului din Islanda este „un indicator puternic al vitalitatii economiei”, au mai spus Institutul de Autonomie si Alda.

Au existat o serie de experimente privind o saptamana de lucru de patru zile in diferite tari ale lumii. O incercare de succes a avut loc in 2022 la 33 de companii, majoritatea avand sediul in Statele Unite si Irlanda.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Turcia aresteaza sapte persoane suspectate ca sunt „membri ai grupurilor teroriste” care incercau sa intre in Grecia

Autoritatile turce din Edirne au anuntat vineri arestarea a sapte presupusi „membri ai grupurilor teroriste”…

6 ore ago

Prabusirea podului din Baltimore: Proprietarul navei de marfa este de acord sa plateasca 102 milioane de dolari guvernului SUA

Proprietarul si operatorul navei de marfa care a lovit un pod din Baltimore a fost…

6 ore ago

Criza de E. coli la McDonald’s scoate la iveala riscul fatal al contaminarii legumelor in industria fast-food

Pe 25 octombrie 2024, McDonald's a retras temporar ceapa proaspata din meniul sau din cauza…

6 ore ago

Kremlinul neaga ca Elon Musk si Vladimir Putin au vorbit regulat in ultimii doi ani

Kremlinul a respins afirmatiile Wall Street Journal conform caroria Elon Musk si Vladimir Putin au…

6 ore ago

Consilierul economic al Arhiepiscopiei Tomisului, Ionut Pop, retinut pentru 24 de ore sub acuzatiile de delapidare si fals in inscrisuri

Preotul Ionut Pop, recent numit consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, a fost retinut pentru 24…

6 ore ago