Israel si Hamas sunt aproape de un armistitiu. Netanyahu: „Facem progrese”
Liderul Hamas a declarat, marti, ca un armistitiu cu Israelul este aproape, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus ca spera la vesti bune despre ostatici, cele mai optimiste semnale de pana acum ale unui acord pentru intreruperea razboiului din Gaza si eliberarea captivilor, potrivit Reuters.
Oficialii Hamas au fost „aproape de a ajunge la un acord de armistitiu” cu Israelul, iar grupul a transmis raspunsul mediatorilor din Qatar, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, intr-o declaratie trimisa Reuters de consilierul sau.
„Facem progrese. Nu cred ca merita sa spunem prea multe, nici macar in acest moment, dar sper ca vor fi vesti bune in curand”, a spus Netanyahu, conform biroului premierului.
Tot marti, presedintele american Joe Biden a declarat reporterilor ca un acord pentru eliberarea unora dintre cei peste 200 de ostatici tinuti de Hamas este foarte aproape. „Echipa mea se afla in regiune, circuland intre capitale. Acum suntem foarte, foarte aproape, de a-i aduce acasa in curand pe unii dintre acesti ostatici. Dar nu vreau sa intru in detalii pentru ca nu se face nimic pana nu este gata”, a spus el.
Netanyahu si-a convocat cabinetul de razboi pe fondul semnelor tot mai mari ale unui acord pentru eliberarea unora dintre cei 240 de ostatici luati de militantii Hamas dupa raidul transfrontalier din 7 octombrie, care a declansat razboiul.
O sursa familiarizata cu negocierile a declarat ca Hamas va elibera 50 de femei si copii, inclusiv straini, in timp ce Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei si minori, in timpul unei incetari a focului de patru zile.
Un oficial american informat despre discutiile mediate de Qatar a dat aceleasi cifre pentru eliberarea de catre fiecare parte, spunand ca cei 50 de ostatici care vor fi eliberati vor fi in mare parte femei si copii, luptele fiind intrerupte timp de patru sau cinci zile. Exista o intelegere provizorie, dar nu este definitiva pana cand totul nu este convenit. „Credem ca suntem foarte, foarte aproape de a avea un acord. Mai este mult de lucru, inca aprobarea care trebuie obtinuta, dar credem ca suntem foarte aproape”, a declarat oficialul pentru Reuters.
Ar fi primul armistitiu al razboiului de sase saptamani si prima eliberare in masa a detinutilor de ambele parti.
Un oficial Hamas a declarat pentru Al Jazeera TV ca negocierile s-au axat pe cat va dura armistitiul, aranjamentele pentru livrarea ajutorului in Gaza si detalii despre schimbul de prizonieri. Ambele parti vor elibera femei si copii, iar detaliile vor fi anuntate de Qatar, care mediaza, a spus Issat el Reshiq.
Posturile de televiziune Channel 12 si Channel 13 din Israel au citat ambii oficiali neidentificati spunand ca termenii unui acord ar putea fi atinsi „in cateva ore”.
Mirjana Spoljaric, presedintele Comitetului International al Crucii Rosii, s-a intalnit luni cu Haniyeh in Qatar pentru a „avansa problemele umanitare” legate de razboi, a declarat CICR de la Geneva intr-un comunicat. De asemenea, ea s-a intalnit separat cu autoritatile din Qatar.
CICR a declarat ca nu participa la negocierile privind ostaticii, dar ca intermediar neutru este gata „sa faciliteze orice eliberare viitoare asupra careia partile sunt de acord”.
Incursiunea Hamas din 7 octombrie, cea mai mortala zi din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat Israelul sa invadeze Gaza pentru a incerca sa anihileze gruparea militanta care conduce acolo din 2007.
De atunci, aproximativ doua treimi din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza au ramas fara adapost, mii de oameni mergand inca pe jos spre sud zilnic, cu bunurile si copiii in brate. Partile centrala si de sud ale enclavei, unde Israelul le-a spus sa mearga, au fost, de asemenea, atacate in mod regulat.
O zi si o noapte de ploaie si vremea rece de iarna au inrautatit conditiile ingrozitoare din Fasia Gaza pentru cei stramutati, dintre care multe mii dorm sub cerul liber sau in corturi improvizate.
Autoritatile sanitare din Gaza au declarat marti ca cel putin 20 de palestinieni au fost ucisi intr-un bombardament israelian asupra taberei de refugiati Nuseirat din centrul Gazei, la miezul noptii. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului.
Bombardamentele israeliene in zonele sudice ii fac pe cei din Gaza sa se teama ca nu au unde sa mearga sa fie in siguranta. Egiptul vecin a permis evacuarea unor detinatori de pasapoarte raniti si straini, dar spune ca va nu accept un exod fortat, in masa.
In ciuda ordinului israelian de a evacua, se crede ca zeci de mii de civili au ramas in nordul Gazei – zone largi pe care Israelul spune ca fortele sale le controleaza acum, dar unde militantii Hamas, profund inradacinati in populatie, duc un razboi de gherila.
Toate spitalele din nord au incetat sa functioneze in mod normal, multe inca adapostesc pacienti si au fost stramutati din Gaza. Israelul spune ca Hamas foloseste spitalele ca acoperire pentru combatantii sai, ceea ce Hamas si spitalele neaga.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca lucreaza la planuri de evacuare a trei spitale din nordul Gazei: Al Shifa, Al Ahli si Spitalul Indonezian, acest lucru fiind ultima solutie.
Issam Nabhan, seful departamentului de asistenta medicala a Spitalului Indonezian, unde OMS si autoritatile din Gaza spun ca 12 persoane au fost ucise luni de focul israelian, a declarat marti pentru Al Jazeera ca in zona se aflau 60 de cadavre. „Nu exista oxigen pentru pacienti. Toti cei aflati pe ventilatie artificiala au murit. Vorbim lumii libere. Spitalul indonezian a devenit un cimitir, nu un spital”, a spus Nabhan.