externe

Israelul a acceptat reluarea negocierilor cu Hamas, in vederea incheierii unui armistitiu in Gaza

Israelul a acceptat joi sa reia discutiile la 15 august in vederea unui armistitiu in Fasia Gaza si a eliberarii ostaticilor de catre Hamas, dupa ce Statele Unite, Egiptul si Qatarul au intervenit si au avertizat cele doua parti beligerante ca „nu mai este timp de pierdut si nu mai exista scuze” pentru noi tergiversari.

Acest progres timid intervine in timp ce luptele continua in Fasia Gaza, cel putin 18 persoane fiind ucise joi in lovituri israeliene asupra a doua scoli, potrivit miscarii islamiste palestiniene Hamas, si pe fondul temerilor legate de o escaladare militara generalizata in Orientul Mijlociu.

„In urma propunerii facute de Statele Unite si de mediatori, Israelul va trimite o delegatie de negociatori la 15 august intr-o locatie care urmeaza sa fie convenita pentru a pune la punct detaliile unui acord”, a anuntat joi seara biroul premierului Benjamin Netanyahu intr-un comunicat citat de cotidianul The Times of Israel.

Anterior, Washingtonul, Cairo si Doha au invitat partile adverse sa isi reia discutiile la 15 august, indicand ca un acord-cadru este „acum pe masa si ca nu lipsesc decat detaliile punerii sale in aplicare”.

In calitate de mediatori, suntem pregatiti, daca este necesar, sa prezentam o propunere finala care ar putea rezolva problemele de punere in aplicare (a unui acord) intr-un mod care sa raspunda asteptarilor tuturor partilor”, adauga textul.

Qatarul este angajat de luni de zile in negocieri de culise, cu sprijinul Egiptului si Statelor Unite, pentru a incerca sa ajunga la un armistitiu si la un acord privind eliberarea ostaticilor israelieni rapiti de Hamas si detinuti in Fasia Gaza.

Perspectiva unei incetari a ostilitatilor depinde de un acord etapizat, incepand cu o incetare a focului.

Ultimele discutii s-au bazat pe un cadru definit de presedintele american, Joe Biden, la sfarsitul lunii mai, care, potrivit acestuia, a fost propus de Israel.

Cea mai recenta propunere de acord-cadru „se bazeaza pe principiile” stabilite anterior de Biden, se arata in declaratia mediatorilor.

Aceasta evolutie survine dupa ce Hamas l-a numit in fruntea sa pe Yahya Sinouar, acuzat de autoritatile israeliene ca ar fi unul dintre artizanii atacului miscarii islamiste din 7 octombrie pe teritoriul israelian, starnind temeri ca negocierile deja dificile ar putea deveni si mai dificile. Israelul a promis sa il „elimine” pe Sinouar, care nu a mai aparut in public din 7 octombrie.

Timp de zece luni, toate incercarile de mediere au esuat, iar razboiul, care, potrivit Hamas, a facut aproape 40 000 de morti in micul teritoriu palestinian asediat, a exacerbat tensiunile in Orientul Mijlociu, intre Iran si grupurile armate pe care le sprijina, pe de o parte, si Israel, pe de alta parte.

Eforturile diplomatice continua pe toate fronturile pentru a impiedica inflamarea intregii regiuni, dupa ce Iranul a promis sa se razbune pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, in capitala iraniana la 31 iulie, asasinat pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Cu o zi inainte, Fouad Chokr, seful militar al Hezbollah-ului libanez, aliat al Hamas, fusese ucis intr-un atac israelian in suburbiile sudice ale Beirutului.

Israelul a comis o „eroare strategica” care il va „costa scump” prin uciderea lui Haniyeh, a declarat ministrul iranian de externe in exercitiu, Ali Bagheri, pentru AFP la Jeddah, in Arabia Saudita, unde miercuri a avut loc o reuniune extraordinara a ministrilor de externe ai tarilor membre ale Organizatiei Cooperarii Islamice (OCI).

Bagheri a acuzat Israelul, care nu a comentat moartea lui Haniyeh, ca doreste sa „raspandeasca tensiunea, razboiul si conflictul in alte tari”.

Armata americana a anuntat ca avioane de lupta invizibile F-22 au sosit joi in Orientul Mijlociu, dupa ce saptamana trecuta a anuntat ca isi intensifica prezenta militara in regiune.

Atacul comis la 7 octombrie de comandourile Hamas in sudul Israelului s-a soldat cu moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilant AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Din cele 251 de persoane rapite, 111 sunt inca retinute in Gaza, dintre care 39 au murit, potrivit armatei.

Ofensiva a aruncat Fasia Gaza intr-un dezastru umanitar si a dus la stramutarea aproape a tuturor celor 2,4 milioane de locuitori ai sai

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

2 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

2 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

2 ore ago

Trump si-a lansat platforma de criptomonede, dar a refuzat sa dea detalii despre ea. In schimb a vorbit despre tentativa de asasinat de duminica

Donald Trump a lansat luni World Liberty Financial, platforma de criptomonede a familiei sale, intr-un…

2 ore ago