Israelul ii ia in armata pe ultraortodocsi. Duminica, a emis 1.000 de ordine de recrutare. Reactia rabinilor
Armata israeliana a emis duminica avize de recrutare pentru 1.000 de membri ai comunitatii ultraortodoxe, fiind o masura menita sa consolideze randurile armatei, dar care ar putea inflama si mai mult tensiunile dintre israelienii religiosi si cei laici, relateaza Reuters.
Luna trecuta, Curtea Suprema a decis ca Ministerul Apararii nu mai poate acorda studentilor evrei de la seminar scutiri generale de la recrutarea militara. Acest aranjament a fost in vigoare din momentul infiintarii Israelului in 1948, cand numarul ultraortodocsilor, sau Haredi, era foarte mic.
Noua schimbare de politica s-a lovit de opozitia celor doua partide religioase din guvernul premierului Benjamin Netanyahu, punand la grea incercare coalitia de dreapta pe masura ce razboiul din Gaza continua.
Liderii comunitatii ultraortodoxe, aflata in crestere rapida, afirma ca fortarea elevilor de seminar sa mearga in armata alaturi de israelieni laici, inclusiv femei, risca sa le distruga identitatea de evrei religiosi. Unii rabini au indemnat pe oricine din comunitatea lor care primeste ordine de chemare la datorie sa le arda.
Totusi, nu toti haredimii refuza sa serveasca. Fortele de aparare ale Israelului (IDF) au creat o serie de unitati pentru ultraortodocsi.
Un numar de noi recruti Haredi deja in sistem, care nu au solicitat scutiri, s-au prezentat duminica la datorie, chiar daca au sperat ca se poate ajunge la o cale de mijloc.
„Daca doriti sa recrutati Haredi, invatati mai intai ce trebuie sa faceti pentru a recruta Haredi. Nu o faceti cu forta”, a declarat Netsach Cohen, 19 ani, inainte de a intra in baza de recrutare.
Altii din comunitatile Haredi mai devotate au spus ca nu ar fi niciodata de acord sa mearga in armata.
„Cine nu intelege valoarea studiului nu poate intelege de ce hareditii nu vor sa fie recrutati”, a declarat David Mizrahi, 22 de ani, student la seminar din Ierusalim.
Fortarea problemei va agrava disputa, a spus el.
In urma primei serii de apeluri, se asteapta ca in urmatoarele saptamani sa fie trimise alte notificari pentru un total initial de 3.000 de recruti ultraortodocsi.
Guvernul inca incearca sa adopte o lege privind recrutarea care ar putea crea un compromis limitat si ar putea rezolva problema inainte ca aceasta sa ameninte stabilitatea coalitiei.
Cu toate acestea, avand in vedere ca trupele israeliene inca lupta in Gaza, la mai mult de noua luni de la atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, iar o amenintare de razboi se simte tot mai acut in Liban, presiunea din partea armatei si a israelienilor laici de a distribui povara de a lupta in in armata a crescut brusc.
Israelienii sunt obligati prin lege sa serveasca in armata de la varsta de 18 ani timp de 24-32 de luni. Membrii minoritatii arabe a Israelului, care reprezinta 21% din populatie, sunt in cea mai mare parte scutiti.
Foto: depositphotos.com