Israelul propune o retragere partiala a trupelor din Gaza in schimbul eliberarii ostaticilor
In fata camerelor de luat vederi, premierul israelian Benjamin Netanyahu isi mentine retorica dura, afirmand ca Israelul isi va duce razboiul impotriva Hamas in Gaza pana la capat. Dar, in culise, guvernul sau continua sa actioneze discret pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici in schimbul palestinienilor inchisi in inchisorile israeliene, relateaza El Pais.
Ceea ce pana in urma cu doar doua saptamani parea o linie rosie pentru Israel – retragerea partiala a trupelor sale – este acum discutat in cadrul negocierilor cu grupul islamist. Aceasta posibilitate este evocata intr-o noua oferta de incetare a focului, sustinuta de Washington. Conform acordului, soldatii israelieni ar urma sa paraseasca cele mai populate zone din Gaza, permitand intrarea ajutorului umanitar pe scara larga. Hamas a respins propunerea, afirmand ca va lua in considerare doar o incetare definitiva a focului.
Oferta are doua faze bine definite. Prima faza consta intr-o pauza a luptelor, cand prizonierii palestinieni ar fi schimbati cu ostatici israelieni. In timpul acestei etape initiale, Israelul s-ar retrage din zonele cele mai populate din Gaza pentru a permite ca ajutorul umanitar si proviziile medicale – care vin din Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah – sa intre in intreaga enclava palestiniana.
De cand ajutoarele au inceput sa intre in Gaza, Organizatia Natiunilor Unite si organizatiile umanitare s-au plans in repetate randuri ca omniprezenta armatei israeliene este un mare obstacol in calea distribuirii acestora. In aceasta prima faza, schimbul ar urma sa ii afecteze doar pe cei mai vulnerabili ostatici si prizonieri, a relatat miercuri canalul israelian de stiri Channel 13 News.
Planul ar urma sa aiba si o a doua faza care ar implica schimbul de femei, soldati si cadavre. In cazul in care acordul ar merge mai departe, Israelul ar fi de acord sa isi relocheze fortele de aparare in alte zone ale teritoriului. Statele Unite, care sustin oferta, au facut presiuni asupra Israelului pentru a trece la o a treia faza a razboiului. Aceasta etapa ar presupune ca Israelul sa inceteze atacurile sale pe scara larga pe uscat, pe mare si in aer si sa opteze in schimb pentru operatiuni chirurgicale ale fortelor speciale care sa minimizeze sau sa opreasca complet numarul tot mai mare de morti palestinieni. Potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, controlat de Hamas, 21.320 de persoane au fost ucise in Gaza, dintre care 70% sunt civili. Iar numarul mortilor continua sa creasca intr-un ritm exponential.
Cu toate acestea, Hamas a respins pana acum propunerea, asa cum a facut-o si cu planul de incetare a focului prezentat duminica de Egipt, unul dintre intermediarii dintre gruparea islamista si guvernul israelian.
In public, Netanyahu sustine ca presiunea militara este singura modalitate de a obtine eliberarea ostaticilor. Dar, in realitate, premierul israelian se afla sub o mare presiune din partea miscarii „Bring Them Home Now” (Aduceti-i acasa acum), formata de familiile ostaticilor. Acest grup cere un acord imediat, mai ales ca armata israeliana a ucis din greseala trei ostatici, iar cadavrele altor cinci au fost recuperate.
Discursul public dur al lui Netanyahu impotriva Hamas (desi in spatele scenei el cauta un nou acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor) este influentat in mare masura de sprijinul social larg pentru campania militara. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Israelian pentru Democratie, publicat la 19 decembrie, 81% dintre israelienii de origine evreiasca considera ca tara lor nu ar trebui sa tina cont de suferintele populatiei palestiniene din Gaza atunci cand isi planifica operatiunile militare. In randul populatiei arabo-israeliene – care reprezinta aproximativ 20% din total – sentimentul este invers: 83% considera ca guvernul ar trebui sa ia in considerare modalitati de a minimiza daunele cauzate civililor din Gaza.