Israelul trimite o delegatie pentru a negocia cu Hamas acordul de eliberare a ostaticilor

externe

Benjamin Netanyahu, crime de razboi, autoaparare, Curtea Penala Internationala

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus, joi, presedintelui american Joe Biden ca a decis sa trimita o delegatie pentru a relua negocierile cu Hamas blocate, cu privire la un acord de eliberare a ostaticilor, au declarat cele doua administratii, potrivit Reuters.

Intr-o convorbire telefonica intre cei doi lideri, Netanyahu si-a reiterat pozitia conform careia Israelul va pune capat razboiului din Gaza care dureaza de aproape noua luni abia cand toate obiectivele sale vor fi atinse, a spus biroul sau intr-un comunicat.

Canalul 12 a declarat ca seful agentiei de informatii Mossad din Israel va conduce delegatia israeliana pentru discutii, desi acest lucru nu a fost confirmat.

Netanyahu urmeaza sa aiba consultari cu echipa sa de negociere, apoi cu cabinetul sau de securitate in privinta eliberarii ostaticilor.
Casa Alba a spus ca cei doi lideri au discutat despre raspunsul recent primit de la Hamas.

„Presedintele a salutat decizia premierului de a-i autoriza pe negociatori sa se angajeze cu mediatorii din SUA, Qatari si egipteni in efortul de a incheia acordul”, se arata intr-un comunicat.

Nu era clar unde vor fi reluate discutiile. Eforturile anterioare de a pune capat conflictului din Gaza au fost mediate de Egipt si Qatar, cu discutii purtate in ambele tari.

Israelul a primit miercuri raspunsul Hamas la o propunere facuta publica la sfarsitul lunii mai de Biden, care ar include eliberarea a aproximativ 120 de ostatici tinuti in Gaza si o incetare a focului in enclava palestiniana.

Un oficial palestinian apropiat efortului de mediere a declarat pentru Reuters ca Hamas, gruparea militanta care controleaza Gaza, a dat dovada de flexibilitate in privinta unor clauze care ar permite sa se ajunga la un acord-cadru daca Israelul ar fi aprobat.

Hamas a spus ca orice acord trebuie sa puna capat razboiului si sa duca la o retragere completa a Israelului din Gaza. Israelul sustine ca va accepta doar pauze temporare in lupta pana cand Hamas va fi eradicat.

Planul presupune in primele doua faze eliberarea treptata a ostaticilor israelieni inca tinuti in Gaza, retragerea fortelor israeliene si eliberarea prizonierilor palestinieni. A treia faza implica reconstructia teritoriului distrus de razboi si returnarea ramasitelor ostaticilor decedati.

In Gaza, palestinienii au reactionat cu prudenta inainte de raspunsul Israelului.

Joi, Ministerul Sanatatii din Gaza a declarat ca numarul mortilor din enclava in cele aproape noua luni de razboi a depasit 38.000, si sunt 87.445 raniti. In cifre, Ministerul Sanatatii nu face distinctie intre civili si luptatori.

Razboiul din Gaza a inceput atunci cand militanti Hamas au patruns in sudul Israelului pe 7 octombrie, au ucis 1.200 de oameni si au luat inapoi in Gaza aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanturilor israeliene.

Fortele armate israeliene au lovit o scoala din orasul Gaza, iar Serviciul civil de urgenta a declarat ca cinci palestinieni au fost ucisi si altii au fost raniti, in timp ce alte lovituri in orasul vechi au ucis o femeie si au ranit alti cativa, au spus medicii.

Armata israeliana a declarat ca a actionat pentru a desfiinta capacitatile militare si administrative ale Hamas. Acesta a spus ca actioneaza in conformitate cu dreptul international si ca ia masuri de precautie fezabile pentru a minimiza victimele civile.

Tancurile israeliene au bombardat, de asemenea, mai multe zone din partea de est a Khan Younis, dupa ce armata a emis ordine de evacuare marti, dar tancurile nu au fost miscate in acele zone, au spus rezidentii.

Joi, multi palestinieni inca mai cautau adapost in urma ordinelor de evacuare, care includeau si orasul de granita Rafah si despre care Natiunile Unite spuneau ca este cel mai mare astfel de edict, de cand 1,1 milioane de oameni au primit in octombrie ordin sa paraseasca nordul enclavei.

Locuitorii din Khan Younis au spus ca multe familii au dormit sub cerul liber pentru ca nu au gasit corturi.

Avioanele si tancurile israeliene au bombardat mai multe zone din nordul Gazei, Shejaia, Sabra, Daraj si Tuffah, ucigand mai multi palestinieni, inclusiv copii, si ranind altii, au declarat oficialii din domeniul sanatatii.

Armata israeliana a declarat ca trupele si avioanele sale au ucis zeci de militanti in acele zone si in Rafah, in sudul Gazei, pe care Israelul l-a descris drept ultimul bastion al Hamas.

Liderii Israelului au spus ca vor inceta faza de lupta intensa impotriva Hamas si ca vor trece in curand la operatiuni mai directionate.

Cu toate acestea, dupa luni de conflict, Hamas inca pretinde ca are munitii pentru a riposta. Joi, aripa armata a Hamas a declarat ca a vizat sediul comandamentului operatiunilor israeliene la est de orasul Gaza cu rachete.

Grupul a sustinut, de asemenea, ca militantii sai au reusit sa lanseze o racheta antiaeriana de constructie sovietica catre un elicopter Apache deasupra cartierului Shejaia, la est de orasul Gaza, fara a spune daca a fost lovit.

Israelul nu a comentat afirmatiile.

Razboiul a creat o criza umanitara si a distrus majoritatea unitatilor medicale ale enclavei. Joi, Ministerul Sanatatii din Gaza a declarat ca generatoarele de la Complexul Medical Nasser din Khan Younis, singurul spital principal care inca functioneaza, vor ramane fara combustibil in cateva ore si a facut apel la organizatiile umanitare internationale pentru ajutor si provizii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: