Isteria anti-vaccinare are consecinte, o boala eradicata reapare in forta. Ministerul Sanatatii declara „epidemie de rujeola”

news

Catalin Apostolescu

Managerul Institutului Matei Bals, medicul Catalin Apostolescu, anunta ca Romania este in pragul unei epidemii de rujeola, in contextul in care aceasta fusese eradicata prin vaccinare.

UPDATE Ministerul Sanatatii a declarat, marti seara, epidemie de rujeola.

„Este o crestere semnificativa. Putem sa vorbim de inceputul unei epidemii de rujeola. Fusese eradicata prin vaccinare. Este periculoasa in faza acuta sau la copii mici, dar rujeola poate da complicatii neurologice foarte serioase.

Zilnic, la Institutul Bals avem cam 15-20 pacienti cu rujeola. Un exemplu, intre 1 si 4 decembrie, doar internatii cu rujeola au fost 45. Vorbim de o crestere exponentiala.

Pana acum 1-2 ani, erau 1-2 cazuri pe zi sau pe saptamana. Si acum, avem 15-20 cazuri zilnic. Si la copii, si mai grav e ca apare si la adulti”, a declarat Apostolescu pentru Digi24.

Cel mai probabil, scaderea dramatic a vaccinarilor pentru rujeola are loc din cauza campaniilor isterice anti-vaccinare  derulate de politicieni populisti precum Diana Sosoaca si George Simion.

Ministerul Sanatatii a anuntat, marti seara, ca declara epidemie de rujeola.

„Avand in vedere cresterea ingrijoratoare a cazurilor de rujeola, precum si numarul mare de spitalizari in sectiile de pediatrie si boli infectioase al copiilor infectati, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national, pentru a face posibila vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, precum si recuperarea celor nevaccinati sau cu schema de vaccinare incompleta.

In acest moment, se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri la nivel national, in 29 de judete.

De asemenea, Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare.

Rujeola este o boala infectioasa, care se transmite cu usurinta mai ales la copiii nevaccinati, iar, uneori, evolutia este grava si pot aparea complicatii.

Mentionam ca acoperirea vaccinala cu prima doza, la nivel national, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situandu-se pe un trend descrescator de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Nationale de Vaccinare are in vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sanatatea publica, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: