Istoric roman: „Spy/Master are un scenariu atroce, nici macar un singur dialog nu este veridic. Cred ca niste tipi de la Mossad au murit de ras”

life

Istoricul Madalin Hodor, care lucreaza la CNSAS si este unul dintre cei mai buni cunoscutori ai operatiunilor si mecanismelor de functionare ale Securitatii comuniste, afirma despre filmul Spy/Master ca „scenariul e atroce”. „Nici macar un singur dialog nu este veridic”, subliniaza Hodor.

„M-am uitat si eu de curiozitate la primele doua episoade din Spy Master.

M-am amuzat copios. Filmul asta pare facut de cineva care a trecut pe langa o librarie unde altcineva incerca sa scrie o carte despre Pacepa, in vreme ce isi imagina cum vorbeau si se comportau spionii aia comunisti.

Ca sa nu fiu hater, ca na, pana la urma e un film artistic (nu recomand nimanui sa ia de bun vreun moment ce se intampla acolo) sunt de salutat eforturile actorilor si ale regizorului de a da maximum din ceva ce clar nu au inteles. Ca nu aveau cum.

Bineinteles ca o sa ziceti, uite-l si pe asta, vine cu observatiile lui aiurea in tramvai. Nu ne intereseaza pe noi parerea unuia de a citit mai multe dosare decat unul, si mai multe carti decat una pe tema. Foarte bine.

Nefiind critic de film, ii las pe specialisti sa se pronunte. Sa fie bine acolo la ei.

Eu zic doar ce am vazut si la ce ma pricep eu.

Deci. Scenariul e atroce. Nici macar un singur dialog nu este veridic (poate cu indulgenta descrierea relatiei lui Pacepa cu fiica si sotia, poate). Sotii Ceausescu sunt ridicoli saracii, dar nu ca actorii au vreo vina, ci ca sunt pusi sa spuna niste replici de desene animate. Pur si simplu rezultatul nu arata a Nicolae si Elena Ceausescu din orice unghi vrei tu sa te uiti. Si daca voiai sa faci parodie nu iti vine sa razi. Iar faza cu Pacepa care ii spune Elenei ‘Ce are Nicu?’ Nicu? Pacepa era fratele lui Ceausescu ceva? Era din familie? Nicu? Ce face Nicu? Zici ca isi trageau izmenele impreuna pe balta. Elena Ceausescu, adica nevasta ca sa zic asa, Odioasa, cand vorbea despre Ceausescu cu oricine spunea ‘Tovarasul’. Ea ii spune ‘Nicu’. Atat. Doar ea lui. Altcineva nu, daca nu dorea neaparat sa ajunga in Dunare. Na, detalii. Dar Pacepa nostru ii baga la Nicu intr-o veselie. Funny.

Dar sa vii tu si sa zici ca Pacepa se ocupa de operatiunea ‘Pelerinii’. Pelerinii? Realy. Peregrinii poate. Peregrinii. Care peregrini nu erau, ghiciti ce, germanii care erau vanduti ci si evreii. Si nu era operatiunea de vindere, ci operatiunea prin care in tara erau spoliati cei care urmau sa plece. Sa vorbim de citit in diagonala niste documente. Macar numele sa le retinem. Pelerinii si pelerinele lor de ploaie.
In fine, cred ca niste tipi de la Mossad au murit de ras. Ceea ce e bine zic, dat fiind ca nu prea au motive des sa o faca.

Mai sunt unele de mori, nu e minut sa nu te apuce plansul (daca mai stii cate ceva) de exemplu ca pe sediul DIE din Bucuresti scria Directia de Informatii Externe. Right. Opreai pe oricine in Bucuresti si intrebai unde este sediul DIE? Pai mergeti acolo ca scrie mare DIE. Bun. Inteleg, asa e cinematografic, dar poate iti bateai capul un pic sa sugerezi ca acolo era sediul fara sa devii ridicol.

Am fost cam rau, imi cer scuze anticipat. Dar sincer imi pare rau de subiect. Sa il faci varza asa, asta m-a cam trigaruit ca sa zic asa.

Si apoi e bomboana pe turta. Bat pariu ca pot sa numesc zona rezervistilor fostei Securitati care a produs narativul central al povestii tradarii lui Pacepa, aia cu spionul KGB. Pacepa era spion KGB si de aia a fugit, ca l-a prins contrainformatoarea noastra (apropo nu era picior de femeie la ora aia in CI-ul DIE, ca femeile nu erau considerate de incredere de catre tovarasi, secretare da, spioane sau contraspioane mai rarut). Mai, mai. Curios ca ancheta facuta de Securitate dupa fuga lui nu zice nimic. Si mai curios ca varianta asta nu a aparut decat dupa 1990, cand, nu-i asa noi schimbasem taberele, iar baietii nostri patrioti din servicii nu mai puteau sa il urasca pe Pacepa pentru ca tradase la americani nu? Caci na, acum astia sunt aliatii nostri. Dar daca era spion KGB si ne-a tradus si pe noi si pe americani se schimba treaba nu? Nu? Practic suntem in acelasi portavion al tradarii. Sigur ca cei care au facut filmul nu aveau cum sa se prinda, ca na, ei au citit Rodica Ojog Brasoveanu. Doar ca acuma publicul HBO o sa pape ideea cu lingurita. Ceea ce, bravo baieti! Bine lucrat. Ati gasit pe unii pe care sa ii exploatati in orb. Iaca a ajuns Securitatea scenarist pe HBO Go. N-ai cum sa nu apreciezi asta.

Acum, eu va doresc vizionare placuta in continuare si sper sincer sa ia filmul premii si ce isi doresc realizatorii sa se intample. Serios.

Pacat totusi. Putea sa iasa chiar un film reusit. Nu trebuia decat efectiv sa transcrii dosarele alea. Si sa aduci o camera de filmare. Partea creativa putea lipsi, mai ales ca nu are nicio legatura. Cu nimic, gen”, a scris Hodor pe Facebook.

Povestea serialului a fost creata si scrisa de Adina Sadeanu si Kirsten Peters, iar serialul a fost regizat de Christopher Smith (Temple, Alex Rider).

Distributie: Alec Secareanu, Ana Ularu, Andreea Vasile, Alexandra Bob, Claudiu Bleont, Elvira Deatcu, Iulian Postelnicu, Bogdan Albulescu, Nicu Banea, Ovidiu Niculescu, Ioana Ilinca Neacsu, Doru Catanescu, George Remes, Nicodim Ungureanu, Alin Florea, Liviu Pintileasa, Neculai Predica, Mircea Drimbareanu, Cristina Gavrus, Matei Negrescu, Emilia Luculescu, Oltin Hurezeanu, Francesca Fulop.

Distributia internationala: Svenja Jung, Nico Mirallegro, Aidan McArdle, Parker Sawyers, Conor Lowson, Mido Hamada, Julia Ubrankovics, Amira El Sayed, Omar El-Saeidi, Brian Caspe, Dan Cade, Akos Inotay, Igor Chistol, Lenard Ladanyi, Shvorne Marks, Sergej Onopko, Agnes Krasznahorkai, Stephanie Schonfeld, Andras Vinnai, Zsolt Harsanyi, Ben Bela Bohm, Barna Banyai Kelemen, Till Demuth, Remusz Szikszai, Lorena Santana, Mate Haumann, Attila Arpa, Zsolt Pall, Adam Boncz, Barnabas Reti, Akos Orosz, Tamas Szaraz, Peter Linka, Istvan Danko, Zsolt Fekete, Paula Donner, Laszlo Toth, Robert Fekete, Gyula Zalanyi, Tilo Werner, Sandor Koroknai, Marc Rissmann.

Cititi in Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/spy-master-primele-doua-episoade-sunt-acum-pe-hbo-max/

Pe parcursul a sase episoade, ”Spy/Master” va expune povestea unei saptamani din viata personajului fictiv Victor Godeanu (interpretat de Alec Secareanu), mana dreapta a dictatorului Nicolae Ceausescu (Claudiu Bleont) si cel mai apropiat consilier al acestuia. Primele doua episoade sunt deja pe HBO Max, iar urmatoarele vor fi lansate saptamanal, in fiecare vineri.

In primul episod al serialului, soarta lui Victor Godeanu pare sa fie pecetluita. Prins intre paranoia lui Nicolae Ceausescu si faptul ca dusmanul lui, Mircea (Laurentiu Banescu), e la un pas de a gasi dovezi care ar putea sa-l distruga, alege sa faca o miscare periculoasa. Aflat in Germania intr-o misiune diplomatica, el isi asuma un risc oferindu-se ca dezertor la americani. Insa omul lui de legatura, Frank Jackson (Parker Sawyers), are mainile legate – sefii sai de la CIA nu vor sa explodeze relatiile diplomatice de pe continent. Astfel, dezertorul trebuie sa mai astepte.

Episodul doi ofera povestea din spatele dezertarii: Mircea aflase despre reteaua de contrabanda a lui Victor si, inarmat cu poze de la intalnirea acestuia cu KGB-ul, il expunea in fata lui Ceausescu, spunand ca e spion pentru KGB. Inapoi in prezent, ne reintalnim cu blonda misterioasa din episodul anterior si intelegem ca Ingrid Von Weizendorf (Svenja Jung) este fosta iubita a lui Victor si agent secret Stasi, care ii da informatii tulburatoare. Presiunea creste atunci cand Victor e chemat inapoi la Bucuresti, iar Frank trebuie sa fie creativ, altfel isi poate pierde marea sansa de a avansa in CIA.

Cititi in Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/spy-master-primele-doua-episoade-sunt-acum-pe-hbo-max/

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: