Istoricul Thierry Wolton: „Romania este singura tara unde ‘revolutia lui Gorbaciov’ a reusit, cu Iliescu si tot ceea ce s-a intamplat apoi” – Video
Istoricul francez Thierry Wolton, autorul cartii „O istorie mondiala a comunismului”, a declarat intr-un interviu pentru Europa Libera ca „Romania este singura tara unde ‘revolutia lui Gorbaciov’ a reusit”.
Wolton, prezent la Bucuresti pentru lansarea primului volum din cartea sa, tradus in limba romana, a spus ca Romania a fost „victima istoriei postcomuniste”, mai mult decat alte state din regiune fiindca aici „revolutia lui Gorbaciov a reusit”, iar procesul de democratizare a fost intarziat de venirea la putere a esalonului doi al nomenclaturii comuniste.
„Ati fost victimele istoriei postcomuniste, mai mult decat altii. Si o sa explic si de ce spun asta. Pe scurt, Gorbaciov a avut in minte reformarea sistemului, nu caderea lui. De aceea, voia sa aduca in prim-plan noi elite, mai prezentabile in fata occidentalilor, deoarece Gorbaciov a inteles ca singura modalitate pentru a salva comunismul este ca occidentalii sa plateasca: cu bani, cu investitii. A ratat operatiunea in Polonia, in Cehoslovacia.
Tot ceea ce el a construit el a fost maturat de miscari populare. Nu a fost si cazul Romaniei. Sunteti singura tara unde ‘revolutia lui Gorbaciov’ a reusit, cu Iliescu si tot ceea ce s-a intamplat apoi, in primii 5-6 ani de dupa Revolutie. Ati fost franati fata de alte tari care au iesit din comunism, ati fost impiedicati sa iesiti… Fiindca stiti la fel de bine ca si mine ca sunt unii oameni din Securitate care s-au reconvertit, la fel si unii reprezentanti ai nomenclaturii. Si unii comunisti s-au reconvertit.
Nu a existat cu adevarat o munca de democratizare in profunzime. Nu mereu, au existat si perioade in care aceasta munca s-a facut. Dar asta v-a infranat in parcursul democratic fata de alte state. Si cel mai bun exemplu este cel al statelor baltice, care au iesit complet din comunism si acum sunt foarte democratice. Voi ati intarziat in acest proces, dar sunt linistit pentru ca cred ca istoria este ceva implacabil. Si este poate greu de acceptat pentru ca timpul istoric nu este timpul omului. Timpul omului inseamna 70-80 de ani, ne nastem si murim. Timpul istoriei inseamna ceva foarte, foarte lung”, a explicat Wolton pentru Europa Libera.
Thierry Wolton este autorul unei lucrari remarcabile – „O istorie mondiala a comunismului”, care cuprinde trei volume (Calaii, Victimele si Complicii), fiecare avand peste o mie de pagini. Deocamdata, a fost tradus in limba romana, la editura Humanitas, doar primul volum. Celelalte doua sunt in curs de traducere, la aceeasi editura.