Categories: life

Istorii surprinzatoare. Candva, in tarile arabe, alcoolul era un dar de la Allah

Interzicerea alcoolului in tarile musulmane ar fi intampinat o rezistenta puternica in anii indepartati, cand a inceput ascensiunea profetului Mahommed. In Antichitatea tarzie, zona araba chiar nu putea fi numita o zona a ascetismului.

60 de milioane de litri de alcool se beau anual in Iran, in ciuda interdictiei stricte. Cifrele vin din partea guvernului de la Teheran care este „serios preocupat de aceasta tendinta”, numita chiar una acuta, noteaza Deutsche Welle.

Cei care incalca interdictia in Iran sunt amendati iar, la a doua abatere, sunt biciuiti. Aceasta pedeapsa este in stransa concordanta cu principiile Coranului care, intr-o sura, spune: „Daca beau vin, biciuiti-i. Daca beau din nou, biciuiti-i iar. Daca, dupa asta, beau iar, omorati-i”!

In Iranul de astazi nu se ajunge la condamnari la moarte din aceasta cauza, desi amenzile si biciuirea chiar nu ajuta in a-i convinge pe oameni sa nu mai bea, dupa cum remarca guvernul. Pe piata neagra se vinde o varietate diversa de bauturi alcoolice, ale caror preturi sunt destul de piperate. De aceea, pasionatii de licori bahice mizeaza pe productia domestica.

Sa beau sau sa nu beau?

In Antichitatea tarzie, lumea araba chiar nu putea fi numita o regiune ascetica. In acele vremuri, Siria si Palestina erau doi dintre cei mari mari exportatori de „hamr”, adica vin. Egiptul, Mesopotamia, ba chiar si deserticul Yemen produceau vinuri excelente. Un geograf local a numarat 78 de soiuri de struguri cultivate in regiunea capitalei Yemenului de azi, Sana’a.

Vinurile orientale erau o marfa pretioasa a acelor vremuri. Orasul sirian Palmira era centrul international al comerciantilor de vin. Din Gaza pana in nordul regiunii arabe, gaseai corabii care plecau la drum pline cu butoaie cu vin catre tarile cumparatoare. Cum s-a ajuns, insa, la interzicerea alcoolului?

In surele de inceput ale Coranului ea nu exista. Dimpotriva, acestea ne arata ca in vremea lui Mahommed vinul era considerat, ca si mierea, unul dintre darurile de pret ale lui Dumnezeu. Conform unei alte sure, in Rai cei credinciosi urmau sa se bucure de rauri de vin. La patru ani dupa ce Mahommed a ajuns in Medina, a venit si prima interdictie: sa nu se mearga in stare de ebrietate la rugaciune.

Interdictia de a bea alcool o regasim in surele mai tarzii ale Coranului. In interpretarea Coranului, exista regula ca surele mai tarzii le inlocuiesc pe cele vechi. Iata de ce interdictia este in vigoare si azi, chiar daca unuii interpreti ai Coranului continua sa o conteste.

Unul dintre argumentele lor este legat de faptul ca interzicerea alcoolului este strans legata de practicarea jocurilor de noroc. Unele sure spun ca betia te atrage catre jocurile hazardului. Cu alte cuvinte, se poate spune ca principala interdictie se referea la jocurile de noroc, iar vinul a avut de suferit doar pentru ca era un insotitor al acestora.

Primii patru califi urmareau ca aceasta interdictie sa nu fie incalcata, dar, in practica, autoritatile centrale, inclusiv califii, consumau alcool si ascultau muzica. Chiar si azi, in lumea islamica interzicerea alcoolului nu este totala. In ultimele sute de ani, s-a adus argumentul conform caruia Coranul interzice doar vinul, dar nu si alte bauturi alcoolice rezultate in urma fermentarii cerealelor, de pilda.

Astazi, in cateva tari musulmane, precum Arabia Saudita, Iran, Kuweit, Sudan interdicitia este atat de stricta, incat traficul si consumul de alcool sunt pedepsite. In Pakistan doar non-musulmanii au dreptul sa cumpere alcool, insa interdictia este incalcata masiv.

Cele mai liberale tari in acest sens sunt Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Iordania, Liban si Turcia, unde sunt permise atat productia de alcool, cat si consumul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

3 ore ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

3 ore ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

5 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

6 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

7 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

7 ore ago