ISU Brasov SE SCUZA. Cum a trecut DE 12 ORI pe langa planorul prabusit si nu l-a vazut!
12 actiuni de cautare au fost efectuate in zona Muchia Cheii, din zona varfului Postavarul, acolo unde s-a prabusit, in luna august, un planor, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Brasov. Cu toate acestea, aparatul de zbor a fost gasit abia la mai bine de trei luni de la disparitie.
ISU Brasov da vina pe terenul accidentat din zona. „In primul rand, precizam ca ISU Brasov nu detine nici un plan transmis de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania, iar daca ar fi existat un astfel de document, cu siguranta acesta ar fi detinut si de cei care l-au elaborat. In privinta planurilor de cautare, acestea au fost realizate de specialisti apartinand Serviciilor publice de Salvamont Brasov si Sacele, Jandarmeriei Montane, Politiei, Vanatorilor de Munte, Aeroclubului Romaniei si specialisti in planorism. In acest sens, va comunicam ca printre persoanele care au coordonat actiunile de cautare si au facut parte din punctul de comanda organizat la Predeal, se numara si seful Salvamont Brasov”, se afirma in comunicatul ISU.
De asemenea, ISU mentioneaza ca „in toata perioada desfasurarii misiunilor de cautare, s-a lucrat in echipa, pentru identificarea posibilelor zone in care s-ar fi putut prabusi planorul”.
„De asemenea, in zona varfului Postavarul s-au efectuat cautari, atat pe cale aeriana cu elicoptere, avioane de mici dimensiuni si drone, cat si pe cale terestra,cu echipe mixte formate din personal ISU, Serviciul Salvamont, jandarmi montani si vanatori de munte. In zona Muchia Cheii, locul in care a fost identificat planorul, au fost derulate 12 actiuni de cautare,desfasurate in conditii dificile, din cauza terenului accidentat, pantelor abrupte specifice zonelor montane. Cautarile au fost sustinute, insa, din cauza vegetatiei si a padurii dese din zona respectiva, planorul nu a fost identificat. Suplimentar, pe langa verificarile traseelor de cautare stabilite, in toata aceasta perioada, echipele au verificat toate informatiile primite care ar fi putut duce la gasirea planorului”, se adauga in comunicatul de presa.
Reprezentantii ISU Brasov reamintesc ca au fost parcurse peste 300 de trasee sau zone montane, iar aria de cautare aeriana a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri patrati, incluzand si cautarile punctuale in diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de cautare fiind unul foarte mare, din cauza lipsei informatiei relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existenta vreunui sistem de localizare a acestuia.
„Totodata, facem precizarea ca ulterior retragerii echipelor ISU, misiunea de cautare a fost asigurata, in permanenta, de catre structurile de jandarmerie montana si Salvamont, in colaborare cu vanatorii de munte si lucratorii ocoalelor silvice. De asemenea, dupa aceasta data, nimeni nu s-a opus sa se execute alte cautari in zonele in care, acum, anumiti reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania, sustin, nefondat, ca au fost ignorate”, se arata in incheierea comunicatului ISU Brasov si citat de Agerpres.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook