ISW: Putin se confrunta cu presiuni din partea comandantilor armatei pentru a trece in defensiva inainte de contraofensiva ucraineana

externe

Vladimir Putin, vizita, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite

Presedintele rus Vladimir Putin s-ar confrunta cu presiuni din partea unora dintre propriii sai aliati pentru a transforma invazia din Ucraina intr-o operatiune defensiva, pe masura ce o contraofensiva a Kievului devine tot mai probabila, scrie Newsweek.

Potrivit unei analize realizate de cercetatorii de la Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), cu sediul la Washington D.C., publicata sambata, eforturile de a recruta 400.000 de recruti in fortele armate rusesti nu ar face decat sa inghete actualele linii de front din Ucraina.

Potrivit ISW, comandamentul militar rus „incearca sa-l convinga” pe Putin de realitatea razboiului si sa-l determine sa „se orienteze spre operatiuni defensive”.

ISW a facut referire la comentariile lui Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, care la 21 aprilie a declarat ca Rusia trebuie „sa se ancoreze in asa fel incat sa fie posibila doar smulgerea ghearelor adversarului”.

In ultimele 14 luni, invazia Rusiei in Ucraina a fost marcata de esecuri din cauza unor greseli strategice, a lipsei de echipament si de pregatire si a unei aparari neasteptat de puternice din partea fortelor ucrainene.

Armata rusa ocupa in prezent teritoriul de la sud de raul Nipru si din estul regiunii Donbas, dar se confrunta cu o noua ofensiva din partea armatei ucrainene pe masura ce vremea se imbunatateste si sosesc noi armamente occidentale.

In ultimele zile, fortele ucrainene au stabilit pozitii de-a lungul malului estic al raului Dnipro, la sud de orasul Herson. O impingere spre sud de la Herson nu numai ca ar plasa trupele ucrainene mai aproape de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o in 2014, dar le-ar permite, de asemenea, sa flancheze armata rusa dinspre vest.

ISW noteaza ca fortele armate ruse au apelat la recruti pentru a apara Crimeea si „ar putea planui sa pregateasca alte resurse pentru a se asigura ca Rusia poate pastra unele linii odata ce potentiala contraofensiva ucraineana va ajunge la apogeu”.

Oficialii ucraineni au declarat ca peninsula este „deja un camp de lupta”, in ciuda faptului ca se afla mult in spatele liniilor inamice din sud.

„Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, si seful Statului Major General al armatei ruse, generalul de armata Valeri Gerasimov, sunt probabil sensibili la amenintarea contraofensivei ucrainene, dar continua sa trimita militari sub contract pentru a intari operatiunile ofensive fara sens, la insistentele lui Putin”, sugereaza ISW.

ISW a precizat ca Putin „favorizeaza loialitatea in detrimentul competentei” si acest sentiment „ii impiedica pe Soigu si Gerasimov sa se concentreze pe stabilirea conditiilor optime pentru o aparare eficienta”, fiind nevoiti sa angajeze trupe mai bine antrenate si mai bine echipate in aceste incaierari.

La inceputul lunii aprilie, Prigojin a declarat ca Grupul Wagner a „predat” Ministerului rus al Apararii controlul fortelor sale de langa Bahmut, mentionand ca „inamicul nu pleaca nicaieri”. El a recunoscut ca o ofensiva rusa parea „exclusa” impotriva fortelor ucrainene care inaintau.

Dupa ce Prigojin a facut interventii publice extrem de critice la adresa strategiei Kremlinului, ISW a declarat ca, in opinia sa, comandamentul militar al Rusiei si-a „reparat partial” „relatia tensionata” cu fondatorul Grupului Wagner, care acum „pledeaza pentru ca Rusia sa se concentreze asupra mentinerii actualelor linii de front, mai degraba decat sa caute sa obtina mai multe castiguri, astfel incat fortele rusesti sa isi poata recapata eficacitatea de lupta pentru operatiuni ofensive ulterioare”.

Putin a parut sa arunce vina pentru esecurile militare din Ucraina asupra consilierilor si generalilor sai, in ciuda faptului ca ar fi fost implicat indeaproape in deciziile de pe teren la inceputul invaziei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: