Italia s-a retras oficial din initiativa chineza „Drumul Matasii”: „Nu a reusit sa livreze rezultate deosebite”

externe

Giorgia Meloni, islamizare, Europa, civilizatie

Italia s-a retras in mod oficial din initiativa globala Belt and Road a Chinei (cunoscuta si ca Initiativa Drumul Matasii), care urmareste sa aprofundeze relatiile cu tarile straine prin investitii in infrastructura, a relatat miercuri presa italiana, relateaza Associated Press.

Premierul italian Giorgia Meloni a semnalat anterior intentia Italiei de a se retrage din acordul care urma sa fie reinnoit. Ziarul Corriere della Sera din Milano a relatat ca o scrisoare cu notificarea oficiala a fost transmisa Beijingului in ultimele zile. Biroul lui Meloni a refuzat sa comenteze aceasta informatie.

Italia a devenit prima tara din G7 care a aderat la initiativa in 2019, cand guvernul populist si anti-sistem condus de partidul Miscarea Cinci Stele a promovat-o ca modalitate de a creste comertul cu China, obtinand in acelasi timp investitii in proiecte majore de infrastructura.

Niciunul dintre ele nu s-a concretizat. In anii care au trecut de atunci, deficitul comercial al Italiei cu China a crescut de la 20 de miliarde de euro la 48 de miliarde de euro. Iar investitiile masive in porturile italiene care au fost anuntate dupa semnarea acordului nu au fost niciodata realizate.

Meloni, aflat in opozitie la acea vreme, s-a opus de la inceput acordului. Ministrul sau de externe, Antonio Tajani, a declarat in aceasta vara ca Italia nu a „obtinut rezultate deosebite” in urma pactului.

Analistii au declarat ca Italia a avut putine motive pentru a continua in cadrul pactului iar China va recurge la narativul ca Italia a renuntat la acord sub presiunea SUA.

Initiativa implica companii chinezesti care construiesc in strainatate infrastructuri de transport, energetice si de alta natura, finantate prin imprumuturi de la bancile chineze de dezvoltare. Aceasta a construit centrale electrice, drumuri, cai ferate si porturi in intreaga lume si a aprofundat relatiile Chinei cu Africa, Asia, America Latina si Orientul Mijlociu. Este o parte importanta a eforturilor presedintelui chinez Xi Jinping de a face ca China sa joace un rol mai important in afacerile globale. Peste 150 de tari au semnat acorduri cu China privind Belt and Road. Initiativa este insa criticata puternic pentru cresterea gradului de indatorare a unor tari foarte sarace si este considerata un instrument de crestere a influentei globale a Chinei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: