Partidele italiene de opozitie au declarat ca drepturile femeilor din Italia au primit o lovitura „grea” dupa ce parlamentul a adoptat o masura a guvernului de extrema-dreapta al lui Giorgia Meloni care le permite activistilor anti-avort sa intre in clinicile de consultanta pentru avort, transmite The Guardian.
Masura face parte dintr-un pachet de initiative aprobate de cabinetul lui Meloni, care vor fi finantate din fondul UE de redresare post-pandemie, din care Italia este cel mai mare beneficiar, si a fost supusa Camerei inferioare intr-un vot de incredere marti. Se asteapta ca pachetul de masuri sa treaca confortabil si in Senat.
Miscarea urmeaza unor masuri deja adoptate de mai multe regiuni conduse de dreapta, pentru a finanta grupuri de presiune care sa se infiltra in clinicile care ofera femeilor un certificat care confirma dorinta lor de a pune capat unei sarcini. Unele regiuni, cum ar fi Marche, care este condus de partidul Fratii Italiei al lui Meloni, au restrictionat accesul la pilula de avort.
Avortul a fost legalizat in Italia traditional catolica in 1978, in conformitate cu Legea 194. Desi Meloni a promis ca nu va schimba legea, accesul la avorturi sigure in Italia este din ce in ce mai dificil din cauza numarului mare de medici ginecologi care refuza sa intrerupa sarcina din motive morale sau religioase. Potrivit datelor Ministerului Sanatatii din 2021, aproximativ 63% dintre medicii ginecologi refuza sa efectueze procedura.
Vicepremierul Antonio Tajani a spus ca, desi guvernul nu a avut nicio intentie sa schimbe legea, „nu trebuie sa-i incriminam pe cei care sunt impotriva avortului”. „Intotdeauna am permis libertatea de constiinta in probleme de acest gen. Cred ca este corect ca fiecare sa se comporte conform propriilor convingeri”, a spus el.
Elly Schlein, liderul Partidului Democrat (PD) de centru-stanga, a declarat ca masura este un „atac la libertatea femeilor”.
„Aripa dreapta continua sa-si manifeste nostalgia. natura si viziunea obscurantista si patriarhala incercand, in toate modurile, erodarea drepturilor femeilor. Este rusinos”, a declarat si Silvia Roggiani, deputat PD.
Deputatii Miscarii Cinci Stele au declarat ca Italia „a ales sa faca pasi inapoi”.
Inainte de vot, Jacopo Coghe, purtatorul de cuvant al Pro Vita, cea mai mare organizatie anti-avort din Italia, a declarat presei italiene ca grupul nu intentioneaza sa intre in clinicile de consultanta pentru avort. Cu toate acestea, el a spus ca acestea ar trebui „sa revina la functia lor initiala de a ajuta femeile sa gaseasca alternative concrete la avort”.
El a spus ca principala „sfera de actiune” a Pro Vita este „constientizarea publicului si influenta politica in campaniile nationale”. Grupul se afla adesea in spatele unor campanii controversate de afise anti-avort, inclusiv una din 2018 care a etichetat avortul drept „cauza principala a feminicidului”.
„Aceasta masura ar putea parea un lucru mic, dar simbolic este foarte puternica si grava – guvernul ofera un semn clar ca vor sa faca tot posibilul pentru a convinge femeile sa se razgandeasca. Acest lucru nu ar trebui sa se intample”, a declarat activista Luisa Rizzitelli, coordonatoare in Italia a campaniei One Billion Rising, care militeaza pentru a pune capat violentei impotriva femeilor.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…