Primele persoane care au fost interceptate pe mare de marina italiana in cadrul unui acord cu Albania privind migratia, sunt in drum spre natiunea balcanica pentru a-si procesa cererile de azil, potrivit The Guardian.
Ca parte a pactului semnat de premierul de extrema dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, o nava a marinei a pornit luni spre Albania „cu migranti ilegali la bord”, a confirmat Ministerul de Interne, fara a oferi o cifra precisa.
Se intelege ca toti cei dusi in Albania sunt barbati care faceau parte dintr-un grup care incerca sa traverseze Mediterana din Africa in Europa.
Femeile, copiii si orice barbati bolnavi sau care prezentau semne de tortura au fost in schimb dusi pe insula Lampedusa, din sudul Italiei, dupa ce a fost efectuata o verificare pentru a stabili cine din grup indeplinea cerintele acordului – barbati proveniti din tarile considerate in siguranta, a informat presa italiana.
O verificare mai aprofundata a barbatilor va fi efectuata atunci cand vor debarca in portul Schengjin, dupa care vor fi dusi la un centru de la un fost site al fortelor aeriene albaneze din Gjader, unde barbatii vor fi tinuti in asteptarea procesarii cererilor de azil.
Ministerul de Interne a spus ca la bord se aflau 16 barbati – 10 din Bangladesh si sase egipteni. Au sosit din Libia si au fost salvati duminica in apele internationale de paza de coasta italiana. Nava este de asteptat sa soseasca in Albania miercuri dimineata.
Ca parte a acordului finantat de Italia, trei facilitati au fost deschise oficial in Albania saptamana trecuta: un centru cu o capacitate de a gazdui 880 de solicitanti de azil, un centru de pre-deportare cunoscut sub numele de CPR, cu 144 de locuri, si o mica inchisoare cu 20 de locuri.
Pactul, despre care asociatiile pentru drepturile omului spun ca incalca dreptul international, dar pe care UE l-a sustinut in mod tacit, a fost semnat de Meloni si omologul ei albanez, Edi Rama, in noiembrie anul trecut.
Meloni a spus atunci ca, in schimbul sprijinului lui Rami pentru centre, va face tot ce ii sta in putere pentru a sprijini aderarea Albaniei la UE.
Acordul va costa Italia 670 de milioane de euro (560 de milioane de lire sterline) timp de cinci ani. Instalatiile sunt conduse de Italia si vor intra sub jurisdictia italiana. Gardienii albanezi vor asigura securitatea externa.
Meloni a spus ca oficialii vor incerca sa proceseze cererile de azil in termen de 28 de zile, mult mai repede decat lunile necesare in prezent in Italia. Albania va procesa doar cererile persoanelor din tarile desemnate ca „sigure” de Italia, lista care s-a extins recent de la 15 natiuni la 21. Lista actualizata include, printre altele, Bangladesh, Egipt, Coasta de Fildes si Tunisia. In anul precedent, 56.588 de persoane din acele tari au ajuns in Italia.
Se asteapta ca marea majoritate a cererilor sa fie respinse deoarece tarile din care provin solicitantii sunt considerate sigure, ceea ce limiteaza automat sfera de aplicare a acordarii azilului. Cei ale caror cereri sunt respinse vor fi retinuti inainte de eventuala lor repatriere.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…