Oficialii italieni verifica un acord de vanzare a rafinariei ISAB a Lukoil din Sicilia, dupa ce guvernul american si-a exprimat ingrijorarea cu privire la vanzarea instalatiei rusesti catre un fond cipriot putin cunoscut, scrie Financial Times, preluat de Eurointegration.
In ianuarie, compania rusa Lukoil a acceptat sa vanda rafinaria sa ISAB din Sicilia catre GOI Energy, care este detinuta de fondul de investitii cipriot Argus, in parteneriat cu traderul de petrol Trafigura. Oferta facuta de compania cipriota a fost declarat castigatoare in fata ofertei companiei americane Crossbridge Energy Partners.
Tranzactia, in valoare de 1,5 miliarde de euro, urma sa fie finalizata pana la 31 martie. Cu toate acestea, oficialii italieni au cerut timp suplimentar pentru a lua in considerare detalii importante.
Potrivit interlocutorilor publicatiei, a fost nevoie de timp suplimentar pentru a verifica daca nu cumva compania cipriota nu e doar o fatada pentru interese rusesti.
Rafinaria ISAB este una dintre cele mai mari instalatii industriale din Europa de Vest. Aceasta poate procesa 320.000 de barili de petrol pe zi, ceea ce reprezinta aproximativ o cincime din capacitatea de rafinare a petrolului din Italia. Dupa invazia Rusiei in Ucraina in 2022, Italia nu a nationalizat uzina, dar a plasat-o sub administrare interimara, pentru a nu pune in pericol operatiunile sau locurile de munca.
Trafigura a confirmat ca directorii companiei s-au intalnit cu oficialii italieni pentru a „raspunde la intrebarile lor”, dar a precizat ca intalnirea a fost „pozitiva” si ca procesul a avansat.
Departamentul de Stat al SUA a refuzat sa comenteze orice contacte intre oficialii americani si italieni cu privire la aceasta tranzactie. Agentia a adaugat ca Lukoil si operatiunile sale italiene nu fac obiectul sanctiunilor americane, dar a subliniat necesitatea unei examinari amanuntite a oricaror tranzactii care implica active energetice rusesti.
GOI Energy a negat categoric orice implicare rusa in finantarea sau operatiunile companiei, afirmand ca investitorii sai sunt „exclusiv companii grecesti, israeliene si cipriote”. Acestia au adaugat ca seful GOI Energy, Christodoulos Damianou, este consulul Ucrainei in Cipru.
Potrivit interlocutorilor publicatiei, oficialii italieni sunt inca ingrijorati de unele aspecte ale acordului.
Un oficial italian de rang inalt din domeniul energiei a declarat ca este ingrijorat de faptul ca „un grup de investitori necunoscuti care conduc o companie nou creata din Cipru ar putea achizitiona un activ pe care Roma il considera strategic”.
Un agent de politie penitenciara de la Penitenciarul Bistrita a fost prins in flagrant marti,…
Doua persoane, in varsta de 27 si 39 de ani, au fost prinse in flagrant…
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…