Italia vrea sa protejeze traditia si interzice alimentele cultivate in laborator
Guvernul Italiei a aprobat, marti, un proiect de lege care interzice utilizarea alimentelor produse in laborator si a hranei pentru animale, deoarece isi propune sa salveze mostenirea agroalimentara a tarii, a declarat ministrul agriculturii, intr-o conferinta de presa, dupa o reuniune a Cabinetului, transmite Reuters.
Daca propunerea va fi adoptata de parlament, industria italiana nu va avea voie sa produca alimente sau furaje „din culturi celulare sau tesuturi derivate din animale vertebrate”, se arata in proiectul de lege vazut de Reuters.
Incalcarea regulilor ar putea duce la amenzi de pana la 60.000 de euro.
„Produsele de laborator, in opinia noastra, nu garanteaza calitatea, bunastarea si protectia culturii noastre, a traditiei noastre”, a declarat ministrul Francesco Lollobrigida, membru al partidului de dreapta Fratii Italiei al premierului Giorgia Meloni.
Administratia nationalista a lui Meloni s-a angajat sa protejeze alimentele Italiei de inovatiile tehnologice considerate daunatoare si a redenumit ministerul agriculturii „ministerul agriculturii si al suveranitatii alimentare”.
Confederatia nationala a fermierilor Coldiretti a laudat miscarea impotriva „alimentului sintetic”, declarand ca este necesara o interdictie pentru a proteja productia locala „de atacurile companiilor multinationale”.
Proiectul de lege prevede ca fabricile care incalca prevederile pot fi inchise, iar producatorii isi pot pierde dreptul de a obtine finantare publica timp de pana la trei ani.
Initiativa a infuriat organizatiile care sustin dezvoltarea de produse agricole „pe baza de celule” in toata Europa, precum si grupurile pentru drepturile animalelor.
„Aprobarea unei astfel de legi ar inchide potentialul economic al acestui domeniu in curs de dezvoltare din Italia, impiedicand progresul stiintific si eforturile de atenuare a schimbarilor climatice”, a declarat Alice Ravenscroft, sefa de politici la Good Food Institute Europe.
Reteaua companiilor alimentare Cellular Agriculture Europe a declarat ca Italia limiteaza optiunile pentru consumatorii care sunt preocupati de bunastarea animalelor si de impactul asupra mediului al alegerilor lor alimentare.
Grupul anti-vivisectie LAV a numit proiectul de lege „o cruciada ideologica, anti-stiintifica impotriva progresului”. Potrivit grupului, carnea de laborator, care este produsa din celulele animalelor vii, reprezinta o alternativa buna la reproducerea intensiva si sacrificarea.
Interzicerea carnii pe baza de celule nu este singura initiativa a Meloni de a impiedica ajungerea alimentelor neconventionale pe mesele italiene.
Saptamana trecuta, ea a spus ca guvernul pregateste o serie de decrete pentru a introduce etichete informative pe produsele care contin sau sunt derivate din insecte, pe fondul unei dezbateri privind utilizarea fainii de greieri.
„Oamenii trebuie sa poata face o alegere informata”, a scris ea pe Twitter.