politica

EXCLUSIV Iulian Fota, fost secretar de stat MAE: „Premierul Ciolacu a sunat si a cerut sa scot de pe Facebook postarile legate de 1940. Nici in ziua de astazi nu inteleg cu ce deranjau postarile legate de 1940”

Iulian Fota, fost secretar de stat la MAE pentru afaceri strategice, afirma intr-un interviu pentru aktual24.ro ca premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat sa stearga de pe pagina sa de Facebook o postare legata de ultimatumul URSS la adresa Romaniei din 1940, urmat apoi de ocuparea sovietica a Basarabiei si Bucovinei de Nord.

„Eu m-am ocupat de momentul ’40. Cand eram la Institutul Diplomatic Roman am organizat o dezbatere, am publicat si o brosura, pentru ca am fost si sunt obsedat in continuare de momentul ’40! Si o chestie foarte interesanta: la un moment dat, cred ca prin toamna anului trecut, am si pus pe Facebook niste chestii legate de 1940 si, spre surpriza mea, am fost sunat de doamna ministru Odobescu (ministrul de Externe – n. red.) care mi-a zis ca a sunat-o premierul (Marcel Ciolacu – n. red.), care mi-a cerut sa scot de pe site chestiile legate de 1940! Nici in ziua de astazi nu inteleg cu ce deranjau postarile legate de 1940”, a a declarat Fota pentru aktual24.ro.

Iata pasajul integral legat de aceasta declaratie:

„Ce vreau sa spun: chestiunea pregatirii Romaniei pentru agresiune militara nu tine de Constitutie, nu tine de mecanisme – presedintele le are! – tine de stilul de exercitare a functiei prezidentiale! Si, cel putin pe partea asta militara, nu avem motive sa discutam chestiunea asta dintr-o abordare prapastioasa sau negativa. Pentru ca, totusi, avem 2% din PIB alocat Armatei, avem HIMARS, avem Patriot, avem programe de inarmare consistente, care sunt discutate. Pe de alta parte, daca a fost suficient sau nu ce s-a facut, ca asta incercam sa spun acum vreo cateva minte, asta se va evalua prin prisma evolutiei istoriei! Deci, daca Romania va fi agresata si nu face fata, inseamna ca n-am facut ce trebuia! Si de aici incolo, cine trebuia sa faca, e o discutie intreaga la momentul asta. Daca va fi agresiune si facem fata sau nu va fi agresiune, inseamna ca s-a facut ce trebuie.

Revenind, mai sunt cateva luni din mandatul presedintelui si trebuie sa vedem, s-ar putea ca-n astea cateva luni sa avem chestii eroice sau s-ar putea sa avem… Apropo de 1940, aici poate ca trebuie sa mai insistam. 1940 a fost un moment de faliment. ’40-ul a venit ca o sentinta a istoriei…

Eu m-am ocupat de momentul ’40. Cand eram la Institutul Diplomatic Roman am organizat o dezbatere, am publicat si o brosura, pentru ca am fost si sunt obsedat in continuare de momentul ’40!

Si o chestie foarte interesanta: la un moment dat, cred ca prin toamna anului trecut, am si pus pe Facebook niste chestii legate de 1940 si, spre surpriza mea, am fost sunat de doamna ministru Odobescu (ministrul de Externe – n. red.) care mi-a zis ca a sunat-o premierul (Marcel Ciolacu – n. red.), care mi-a cerut sa scot de pe site chestiile legate de 1940! Nici in ziua de astazi nu inteleg cu ce deranjau postarile legate de 1940.

E adevarat, trebuie sa recunosc chestia asta, bateam un pic saua atunci ca sa priceapa calul, pentru ca, dupa parerea mea, mai sunt lucruri in continuare de facut si mai sunt inca discutii de purtat si partea proasta este ca nu-s multi cei care ar putea sa poarte discutiile astea, pentru ca securitea nationala e o chestie complicata si nu se pricepe multa lume la ea! Eu am fluierat un pic in biserica, recunosc chestiunea asta, pentru ca incercam sa explic ca nu poate nimeni garanta ca Romania nu se poate confrunta din nou in perioada urmatorilor ani cu o situatie similara cu ’40-ul. Si daca atunci n-am fost pregatiti, poate de data asta vom fi mult mai bine pregatiti.

La o luna dupa tentativa asta a mea de a atrage un semnal de avertisment apare discutia ca n-avem legislatie pentru drone, ceea ce… N-am vrut sa mai speculez momentul atunci, dar asta confirma o data in plus ca inca mai sunt multe lucruri de facut. Si bine ar fi sa le facem din timp, ca daca se intampla ceva similar cu ’40-ul… Sovieticii ne-am dat atunci ultimatum de doua zile ca sa ne hotaram! Deci, ti-a disparut aerul! Nu stii ce sa faci mai intai! Si unde este analogia cu ’40-ul? Ca si asta m-a enervat la vremea respectiva. Daca va uitati, Carol al II-lea isi facea partid la sfarsit de mai, inceput de iunie. Impartea functii cu principalii oameni politici din tara”.

Fota a facut referire si la momentul in care a fost schimbat de la MAE:

„Dupa 2 ani, cunosteam problematica la virgula! Ma conectasem cu toata lumea, stiam ce am de facut, eram bine privit, eram creditat pentru ca sunt un profesionist si ma stiu cu unii… Poate odata o sa va arat ce scrisori am primit dupa ce am plecat si cate intrebari am primit! Bun, m-ai scos de acolo cand mai erau 4-5 luni si fara niciun motiv… Ca daca va spun ce motiv au pus in hartii ca sa ma schimbe, ma enervez si nu vreau…

Matei Udrea: De ce? Pentru ca erati pro-ucrainean?

Iulian Fota: (ezita) Mmm… Nu stiu… Sunt multe de discutat aici! E adevarat ca am avut o relatie complicata cu doamna ministru Odobescu in ultimele 2-3 saptamani, dar tot plecand de la niste considerente profesionale, ca nu mi se pare normal sa fiu corectat pe niste chestiuni pe care consider ca le stiu mult mai bine decat multi altii prin minister, inclusiv decat domnia sa. Pana la urma, zona de responsabilitate a domniei sale e Uniunea Europeana, nu NATO sau relatia cu America. In fine… Deci, au fost niste chestii de principiu. Dar… Auziti? Cand se iau ministerele pe persoana fizica, se mai intampla si lucruri de felul asta!

Matei Udrea: Cine le-a luat pe persoana fizica?

Iulian Fota: (ezita) Deci… (pare ca se razgandeste) Ce vreau sa va spun este ca, din pacate, uneori se mai pot intampla decizii de felul asta, motivate mai degraba de chestii de ordin personal sau pur si simplu generate de incompetenta, ca, din pacate, nu e toata lumea competenta in statul roman, asta stim, nu? Si sa fie pe mize mari! Dar stiti ce spune Constitutia chiar la inceput? Ca cetatenii romani sunt datori loialitate statului si loialitatea e sacra! Poate ar trebui sa citeasca din nou Constitutia toata lumea, ca sa inteleaga chestiunea asta, ca n-ai dreptul sa te joci cu lucruri mai ales din zona de securitate nationala intr-o perioada atat de complicata”.

Iulian Fota a fost demis la finalul lunii februarie 2024 prin semnatura premierului Marcel Ciolacu. „Nu am cerut eu sa vin la MAE, nu am cerut nici sa plec. O fac cu fruntea sus, lasand in spate realizari colective extrem de importante pentru securitatea nationala a Romaniei. As fi apreciat, daca tot am facut treaba buna, sa nu fiu umilit la plecare. Dar atat s-a putut. Voi continua sa fiu loial tarii mele si sa o servesc bine acolo unde viata ma va duce”, a spus atunci Iulian Fota.

Cine este Iulian Fota

„In februarie 1997, la numai 32 de ani, conducea prima delegatie importanta in SUA a noului guvern CDR. Misiunea sa era aceea a transmiterii dorintei romanilor de aderare la NATO si UE. In urmatorii 25 de ani a continuat sa fie implicat in dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, contribuind la indeplinirea multor obiective necesare consolidarii acestei atat de importante relatii bilaterale.

Intre 1998 si 2001 a lucrat la Cartierul general al NATO, fiind primul sef al Sectiunii Aparare Armata din cadrul nou infiintatei Misiuni a Romaniei pe langa NATO si UEO. Responsabilitatile sale au inclus in special pregatirea Armatei Romane pentru aderarea la NATO. In plus, intr-un moment delicat al relatiilor Romaniei cu NATO, intr-un efort diplomatic important, in toamna anului 2000 a organizat vizita la Cartierul general al Aliantei a presedintelui Ion Iliescu. Continuitatea eforturilor de pregatire pentru aderare era astfel asigurata.

Nu in ultimul rand, intre 2009 si 2014, Iulian Fota a fost consilier prezidential pentru securitate nationala in administratia presedintelui Traian Basescu. Printre multe alte sarcini, a raspuns de consolidarea relatiei strategice cu SUA, inclusiv de proiecte vitale pentru statul roman, precum cresterea prezentei militare americane pe teritoriul Romaniei, dezvoltarea cooperarii de securitate nationala cu mai multe state europene, organizarea mai multor summituri NATO sau dezvoltarea relatiilor de parteneriat strategic cu Polonia sau Turcia. Pe langa relatiile firesti, naturale cu tarile occidentale, Iulian Fota a contribuit si la dezvoltarea relatiilor cu state din vecinatatea estica, in special cu Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Turkmenistan sau Rusia. In 2013, prin diplomatie, prin vizita la Bucuresti a domnului Nikolai Patrushev, secretar al CSFR, a reusit semnarea unui acord de colaborare intre Departamentul Securitatii Nationale din Administratia Prezidentiala a Romaniei si Secretariatul Consiliul de securitate al Federatiei Ruse.

Intre 2015 si 2021 a fost invitat ca lector la Colegiul NATO din Roma, Defence Academy din Shrivenham, Marea Britanie, National Defence University din SUA si Centrul pentru studii de securitate „George C. Marshall” din Germania. Cursurile sustinute au acoperit in special problemele de securitate din zona Marii Negre si politica externa si de securitate a Romaniei.

Iulian Fota a fost decorat cu Steaua Romaniei, in grad de ofiter. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Coroanei, in grad de Mare Ofiter (Belgia) si cu Ordinul National pentru Merit, in grad de Comandor (Polonia)” (sursa: MAE).

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Norvegia impiedica China sa cumpere o bucata mare de teren din arhipelagul arctic strategic Svalbard. De ce este atat de important Svalbard

Guvernul norvegian a anulat luni un plan de vanzare a ultimului teren privat din arhipelagul…

31 de minute ago

Partidul lui Dan Voiculescu, singurul care sustine PSD in organizarea alegerilor prezidentiale in septembrie: „Avem asumat un calendar si calendarul trebuie respectat”

Partidul Umanist Social Liberal a sustinut luni, la consultarile cu premierul Marcel Ciolacu, datele calendarului…

13 minute ago

Estonia anunta ca ar putea rezista „doua saptamani” in cazul unei invazii a Rusiei: „Este suficient pana la sosirea intaririlor NATO”

Estonia ar putea rezista unui atac rusesc timp de doua saptamani inainte ca NATO sa…

3 ore ago

Germania: Energia regenerabila acopera aproape 60% din necesarul de energie electrica

Un nou record semestrial pentru productia de electricitate din energii regenerabile: energia electrica produsa de…

O oră ago

Ciolacu si Sosoaca, relatii foarte calde. Un sondaj INSCOP arata ca sunt cei mai lipsiti de incredere politicieni

Premierul Marcel Ciolacu a sarutat-o, luni, pe senatoarea extremista Diana Sosoaca in momentul in care…

2 ore ago