Iulie 2023, pe cale sa devina mai calduroasa luna iulie din istoria masuratorilor. Observatorul Copernicus: „Primele 15 zile din iulie au fost 15 zile cele mai calduroase inregistrate vreodata”

life

recolte compromise, seceta, Romania

Recordurile exceptionale de temperaturi oceanice, precum si caniculele care au afectat mai multe regiuni din emisfera nordica au facut ca iulie 2023 sa fie pe cale de a deveni cea mai calduroasa luna iulie din istoria masuratorilor, a precizat miercuri pentru AFP Observatorul european Copernicus, dupa ce luna iunie a marcat deja un record similar, informeaza Agerpres.

”Primele 15 zile din iulie au fost 15 zile cele mai calduroase inregistrate vreodata”, iar ”iulie este pe cale de a deveni luna iulie cea mai calduroasa”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului climatic Copernicus, care detine date inca din 1940.

Iulie este in general cea mai calduroasa luna a anului la nivel mondial avand in vedere ca in emisfera nordica este vara, dar iulie 2023 ar putea sa fie totodata o luna-record din toate anotimpurile la un loc, a adaugat Buontempo.

Regiuni extinse din Europa de Sud, China si America de Nord se confrunta de mai multe zile cu o caldura extrema si cad cateodata prada unor incendii de vegetatie violente asa cum este cazul Greciei.

ONU a spus ca omenirea trebuie sa se pregateasca pentru ”valuri de canicula mai intense”, cu temperaturi extreme atat ziua, cat si noaptea.

Aceste recorduri sunt alimentate ”de o combinatie de factori: El Nino, incalzirea Atlanticului si schimbarile climatice”, a rezumat omul de stiinta.

In primul rand, ”schimbarile climatice incalzesc ansamblul sistemului climatic” si ”in plus fata de aceasta tendinta, avem anul acesta doua fenomene care joaca probabil un rol”, a explicat directorul Copernicus.

Pe de o parte, fenomenul climatic ciclic El Nino deasupra Oceanului Pacific ecuatorial, sinonim cu o incalzire la nivel global, dupa ”trei ani de La Nina, care e faza mai rece” a ciclului.

”Impactul El Nino nu va fi pe deplin perceptibil inaintea sfarsitului verii sau mai tarziu” intrucat ”El Nino atinge in general apogeul in preajma Craciunului”, aminteste omul de stiinta.

Pe de alta parte, incepand din primavara, a avut loc o supraincalzire a oceanelor, in special in Atlanticul de Nord, fenomen a carui amploare si rapiditate ”a luat prin surprindere numerosi oameni de stiinta”, a notat Carlo Buontempo.

Iulie este de asemenea ”pe cale sa devina cea mai calduroasa luna iulie” si ca urmare a temperaturii medii mondiale a oceanelor, pentru a patra luna la rand.

Aceste recorduri de temperatura si aceste canicule ”nu sunt neasteptate”, spre deosebire de canicula din 2003 din Franta, ci conforme ”cu ceea ce ne spuneau modelele climatice in urma cu 20 de ani”, a concluzionat omul de stiinta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: