Japonia a lansat primul satelit de lemn din lume, care va fi pozitionat pe orbita la 400 de kilometri deasupra Pamantului

externe

satelit din lemn, Japonia, LignoSat, Statia Spatiala Internationala

Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu marti, intr-un prim test de utilizare a lemnului in explorarea Lunii si a planetei Marte.

LignoSat, dezvoltat de Universitatea din Kyoto si constructorul de case Sumitomo Forestry, va fi transportat la Statia Spatiala Internationala cu o misiune SpaceX, iar ulterior va fi lansat pe orbita la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pamantului.

Numit dupa cuvantul latin pentru „lemn”, LignoSat, de marimea unei palme, are sarcina de a demonstra potentialul cosmic al materialului regenerabil, pe masura ce oamenii exploreaza viata in spatiu.

„Cu ajutorul lemnului, un material pe care il putem produce singuri, vom putea construi case, trai si lucra in spatiu pentru totdeauna”, a declarat Takao Doi, un astronaut care a zburat cu naveta spatiala si care studiaza activitatile spatiale umane la Universitatea Kyoto.

Cu un plan pe 50 de ani de plantare de copaci si de construire de case din lemn pe Luna si pe Marte, echipa lui Doi a decis sa dezvolte un satelit din lemn certificat de NASA pentru a dovedi ca lemnul este un material de calitate spatiala.

„Avioanele de la inceputul anilor 1900 erau fabricate din lemn”, a declarat Koji Murata, profesor de stiinte forestiere la Universitatea Kyoto, pentru CNN. „Un satelit din lemn ar trebui sa fie, de asemenea, fezabil”.

Lemnul este mai durabil in spatiu decat pe Pamant, deoarece nu exista apa sau oxigen care l-ar putea inflama sau face sa putrezeasca, a adaugat Murata. Un satelit din lemn minimizeaza, de asemenea, impactul asupra mediului la sfarsitul vietii sale, spun cercetatorii.

Satelitii scosi din uz trebuie sa reintre in atmosfera pentru a evita sa devina deseuri spatiale. Satelitii metalici conventionali creeaza particule de oxid de aluminiu in timpul reintrarii in atmosfera, dar cei din lemn ar arde pur si simplu cu mai putina poluare, a declarat Doi.

„Satelitii metalici ar putea fi interzisi in viitor”, a spus Doi. „Daca putem dovedi ca primul nostru satelit din lemn functioneaza, vrem sa il prezentam companiei SpaceX a lui Elon Musk.”

Cercetatorii au descoperit ca honoki, un fel de arbust inrudit cu magnolia, originar din Japonia si folosit in mod traditional pentru tecile sabiilor, este cel mai potrivit pentru nave spatiale, dupa un experiment de 10 luni la bordul Statiei Spatiale Internationale.

LignoSat este fabricat din honoki, folosind o tehnica traditionala japoneza de artizanat, fara suruburi sau lipici.

LignoSat va ramane pe orbita timp de sase luni, componentele electronice de la bord masurand modul in care lemnul rezista mediului extrem din spatiu, unde temperaturile fluctueaza de la -100 la 100 de grade Celsius la fiecare 45 de minute pe masura ce orbiteaza de la intuneric la lumina soarelui.

LignoSat va evalua, de asemenea, capacitatea lemnului de a reduce impactul radiatiilor spatiale asupra semiconductorilor, facandu-l util pentru aplicatii precum constructia centrelor de date, a declarat Kenji Kariya, manager la Sumitomo Forestry Tsukuba Research Institute.

„Poate parea invechit, dar lemnul este de fapt o tehnologie de ultima ora, pe masura ce civilizatia se indreapta spre Luna si Marte”, a spus el. „Expansiunea catre spatiu ar putea revigora industria lemnului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: