Japonia: Comoara uriasa de pe fundul marii, peste 200 de milioane de tone de noduli de mangan care contin in abudenta nichel si cobalt

externe

Mai mult de 200 de milioane de tone de noduli de mangan bogati in metale rare exista pe fundul marii in apropiere de Minamitorishima, o insula indepartata din Tokyo, au declarat vineri Fundatia Nippon si Universitatea din Tokyo, informeaza Japan Times.

Din punct de vedere geologic, nodulii sunt definiti drept concretiuni rotunde sau sferice de roca. In geologia marina, mai precis, termenul se refera de obicei la nodulii de mangan, un tip de mineral care se formeaza prin acretie in straturi concentrice in jurul unui fragment de alta roca sau material biologic, numit nucleu. Atunci cand un nodul de mangan este taiat in doua, straturile circulare din jurul nucleului amintesc de inelele arborilor.

Organizatia non-profit si universitatea nationala au descoperit o cantitate uriasa de concentratii minerale de pe fundul marii care contin din abundenta metale rare precum cobaltul si nichelul – ambele esentiale pentru bateriile litiu-ion – intr-un studiu care a acoperit o zona la adancimi de aproximativ 5.000 de metri in zona economica exclusiva a tarii din largul insulei din Pacific.

Echipa de cercetare, condusa de Yasuhiro Kato, profesor la universitate, estimeaza ca exista 234 de milioane de tone metrice de astfel de noduli in zona de studiu de 100 de kilometri patrati si ca cantitatea de nichel din acestia este suficienta pentru a sustine consumul Japoniei timp de 75 de ani, in timp ce cantitatea de cobalt este suficienta pentru aproximativ 11 ani.

Volumele sunt considerate suficiente pentru utilizarea comerciala, inclusiv costurile pentru extractie si rafinare. Echipa intentioneaza sa inceapa extragerea a 2.500 de tone metrice de resurse minerale pe zi in cadrul unui proiect experimental pana la sfarsitul lunii martie 2026.

Cantitatea mare de concentratii de noduli de mangan a fost descoperita initial in timpul unui studiu efectuat in 2016 in aceeasi zona de catre o echipa care a inclus membri ai universitatii si ai altor organisme.

Intre sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii iunie a acestui an a fost efectuat un studiu detaliat de esantionare pentru a determina estimarile privind zacamantul.

„Universitatea din Tokyo a descoperit un filon mineral minunat in ZEE a Japoniei, o tara saraca in resurse”, a declarat presedintele Nippon Foundation, Yohei Sasakawa. „Este necesar sa le extragem cat mai curand posibil pentru a le oferi spre utilizare industriei”.

„Este extrem de important sa dam nastere unei noi industrii oceanice in contextul crearii de inovatii”, a subliniat Kato.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: