Japonia este in discutii pentru deschiderea unui birou NATO. Ministrul de Externe: „Razboiul din Ucraina face lumea mai putin stabila”

externe

Japonia se afla in discutii pentru a deschide un birou de legatura NATO, primul de acest fel din Asia, a declarat miercuri ministrul de Externe al tarii intr-un interviu pentru CNN, afirmand ca invazia Rusiei in Ucraina a facut lumea mai putin stabila.

„Suntem deja in discutii, dar niciun detaliu (nu a fost) finalizat inca”, a declarat miercuri ministrul de externe Yoshimasa Hayashi.

Hayashi a spus ca invazia Rusiei in Ucraina de anul trecut este un eveniment cu repercusiuni mult dincolo de granitele Europei, care a fortat Japonia sa regandeasca securitatea regionala.

„Motivul pentru care discutam despre acest lucru este ca, de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, lumea (a) devenit mai instabila”, a spus el.

„Ce se intampla in Europa de Est nu se limiteaza doar la Europa de Est. Acest lucru afecteaza in mod direct si situatia de aici, din Pacific. De aceea, o cooperare intre noi in Asia de Est si NATO (devine) din ce in ce mai importanta…”.

Deschiderea unui birou de legatura al NATO in Japonia ar marca o evolutie semnificativa pentru alianta occidentala, pe fondul adancirii faliei geopolitice, si este posibil sa atraga critici din partea guvernului chinez, care a avertizat impotriva unei astfel de actiuni.

NATO are birouri de legatura similare in alte locuri, inclusiv in Ucraina si Viena. Biroul de legatura din Japonia va permite discutii cu partenerii de securitate ai NATO, cum ar fi Coreea de Sud, Australia si Noua Zeelanda, pe tema provocarilor geopolitice si a amenintarilor cibernetice.

Intr-o declaratie pentru CNN, un purtator de cuvant al NATO a declarat „In ceea ce priveste planurile de a deschide un birou de legatura in Japonia, nu vom intra in detaliile deliberarilor in curs intre aliatii NATO”. El a adaugat ca NATO si Japonia „au o cooperare de lunga durata”.

Situatie complexa de securitate

Invazia Rusiei in Ucraina a provocat unde de soc in Europa si a determinat Finlanda si Suedia, tari nealiniate, sa renunte la neutralitate si sa caute protectie in cadrul NATO, Finlanda aderand oficial la bloc luna trecuta.

De asemenea, razboiul a facut ca tari precum Japonia si Coreea de Sud sa se apropie de partenerii lor occidentali, prezentand in acelasi timp un front unit impotriva amenintarilor percepute mai aproape de casa.

Hayashi a subliniat ca, pe langa agresiunea crescuta a Rusiei, Tokyo se confrunta, de asemenea, cu o Coree de Nord inarmata nuclear si cu o China in ascensiune.

China si-a marit fortele navale si aeriene in zonele din apropierea Japoniei, revendicand totodata ca teritoriu suveran Insulele Senkaku, un lant nelocuit controlat de Japonia in Marea Chinei de Est. In fata frictiunilor tot mai mari, Japonia a anuntat recent planuri pentru cea mai mare consolidare militara de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace.

Tensiunile dintre Japonia si Rusia au crescut, de asemenea, in ultimele luni, alimentate in parte de exercitiile militare rusesti in apele dintre cele doua natiuni si de patrulele navale comune chinezo-ruse in Pacificul de Vest, in apropiere de Japonia.

In aprilie, navele de razboi rusesti au efectuat exercitii antisubmarin in Marea Japoniei, cunoscuta si sub numele de Marea de Est – iar in martie, nave de lupta rusesti au tras rachete de croaziera asupra unei tinte in aceleasi ape. Iar dupa ce premierul japonez Fumio Kishida a efectuat o vizita surpriza in Ucraina in martie, doua bombardiere strategice rusesti, capabile sa transporte arme nucleare, au survolat apele din largul coastelor japoneze timp de peste sapte ore, potrivit Reuters.

In ciuda tensiunilor regionale in crestere, Hayashi a declarat ca potentiala deschidere a biroului nu vizeaza anumite tari. „Nu se intentioneaza… sa se trimita un mesaj”, a declarat Hayashi.

El a adaugat ca Japonia si alte tari trebuie sa coopereze cu China in probleme mai mari, precum schimbarile climatice si pandemia Covid-19, si ca Tokyo doreste o „relatie constructiva si stabila” cu Beijingul.

Reactia Chinei

China a avertizat anterior impotriva extinderii NATO in Asia si a reactionat cu furie la informatiile privind posibilul birou de legatura japonez.

„Asia este un teren promitator pentru cooperare pasnica. Nu ar trebui sa fie o platforma pentru cei care cauta lupte geopolitice”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, intr-o sedinta de informare de saptamana trecuta. „Impingerea NATO spre est si interferenta in problemele din Asia-Pacific vor submina cu siguranta pacea si stabilitatea regionala.”

Desi Beijingul a sustinut ca este impartial in razboiul din Ucraina si ca nu cunoaste dinainte intentiile Rusiei, a refuzat sa condamne actiunile Moscovei. In schimb, a repetat replicile Kremlinului, acuzand NATO ca a provocat conflictul – ceea ce a dus la o fracturare si mai mare a relatiilor atat cu Europa, cat si cu SUA.

Iar in martie, inalti oficiali ai Ministerului chinez de Externe si publicatii influente ale Partidului Comunist au acuzat Statele Unite ca incearca sa construiasca un bloc asemanator NATO in Indo-Pacific, un oficial avertizand asupra unor consecinte „inimaginabile”.

Miercuri, Hayashi a minimizat ingrijorarile ca deschiderea unui birou NATO la Tokyo ar putea inflama si mai mult tensiunile, spunand: „Nu cred ca este cazul”.

Tara are o constitutie pacifista de la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial – despre care a sustinut ca se reflecta in aceasta miscare.

„Nu jignim pe nimeni, ne aparam de orice fel de interferente si preocupari si, in unele cazuri, de amenintari”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: