Misiunea ADRAS-J (Active Debris Removal by Astroscale-Japan) a companiei Astroscale a reusit sa se apropie cu succes de o racheta H-2A in deriva. Nava spatiala se pregateste acum sa efectueze o examinare detaliata a rachetei imbatranite, orbitand in jurul acesteia si capturand imagini, relateaza Interesting Engineering.
Treapta superioara a rachetei, lansata in 2009, nu dispune de propriile date GPS, ceea ce face dificila determinarea precisa a locatiei pentru o misiune de intalnire si operatiuni de proximitate (RPO), a precizat Astroscale Japan intr-un comunicat de presa.
Folosindu-se de observatiile limitate de la sol, echipele de operatiuni ale Astroscale din Japonia si Marea Britanie au manevrat cu succes ADRAS-J la cateva sute de kilometri de etapa superioara a rachetei.
Ulterior, camera video de pe ADRAS-J a identificat racheta, iar imaginile sale au fost procesate cu ajutorul algoritmilor de navigare in unghiuri ai Astroscale.
Dupa cum explica in continuare compania, echipat cu o serie de senzori de sarcina utila la bord, ADRAS-J se apropie in siguranta de tinte, adunand date esentiale, cum ar fi distanta si atitudinea.
RPO implica capacitatea sau actiunea a doua sau mai multe obiecte spatiale separate care manevreaza in mod deliberat in apropiere unul de celalalt. Aceasta joaca un rol crucial in viitoarele misiuni de intretinere, care pot implica sarcini de inspectie, reparatii, realimentare, modernizare sau asamblare.
In calitate de misiune de pionierat lansata in februarie, ADRAS-J este primul efort de pana acum de a se apropia in siguranta, de a evalua si de a cerceta un deseu spatial existent de dimensiuni considerabile prin tehnici RPO. Prevazuta a fi finalizata pana in mai 2024, misiunea anunta o noua era a misiunilor RPO, axata pe promovarea unui mediu spatial durabil.
Astroscale Japan isi propune, de asemenea, sa devina primul serviciu comercial de deorbitare, conducand eforturile de curatare a orbitei Pamantului.
Deseurile spatiale, cunoscute si sub numele de gunoi spatial, cuprind obiecte invechite produse de om care orbiteaza in jurul Pamantului, cum ar fi satelitii retrasi din serviciu si etajele de racheta consumate. De dimensiuni diferite, aceste fragmente reprezinta un pericol de coliziune pentru navele spatiale operationale si pentru Statia Spatiala Internationala.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…