Japonia si Filipine au semnat un pact de aparare reciproca in fata Chinei. Miscare istorica a Japoniei in Asia

externe

Japonia si Filipine au semnat luni un pact-cheie in domeniul apararii care permite desfasurarea de forte japoneze pentru exercitii comune in natiunea din Asia de Sud-Est care a fost supusa unei ocupatii japoneze brutale in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Associated Press.

Acordul de acces reciproc, care permite, de asemenea, fortelor filipineze sa intre in Japonia pentru antrenamente comune de lupta, a fost semnat de secretarul filipinez al Apararii, Gilberto Teodoro, si de ministrul japonez de Externe, Yoko Kamikawa, in cadrul unei ceremonii la Manila, la care a asistat presedintele Ferdinand Marcos Jr. Acesta va intra in vigoare dupa ratificarea de catre legislativele tarilor, au declarat oficialii filipinezi si japonezi.

Kamikawa a numit semnarea acordului de aparare „o realizare revolutionara” care ar trebui sa stimuleze in continuare cooperarea in domeniul apararii intre tari.

Oficialii japonezi si filipinezi „si-au exprimat ingrijorarea serioasa cu privire la actiunile periculoase ale Chinei” in Second Thomas Shoal, scena unei confruntari recente intre fortele chineze si filipineze in Marea Chinei de Sud.

Acestia au subliniat intr-o declaratie comuna necesitatea „ca comunitatea internationala sa se exprime cu privire la importanta mentinerii si consolidarii ordinii internationale libere si deschise bazate pe statul de drept” in apele disputate.

Oficialii chinezi nu au facut niciun comentariu.

Pactul de aparare cu Filipine, care include exercitii cu trageri reale, este primul incheiat de Japonia in Asia. Japonia a semnat acorduri similare cu Australia in 2022 si cu Marea Britanie in 2023.

Sub conducerea prim-ministrului Fumio Kishida, Japonia a luat masuri pentru a-si spori securitatea si puterea de foc defensiva, inclusiv o capacitate de contraatac care se indeparteaza de principiul postbelic al tarii de a se concentra doar pe autoaparare. Japonia isi va dubla cheltuielile pentru aparare pana in 2027, pentru a-si consolida puterea militara si pentru a deveni al treilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, dupa Statele Unite si China.

Multi dintre vecinii asiatici ai Japoniei, inclusiv Filipine, au fost supusi agresiunii japoneze pana la infrangerea acesteia in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar eforturile Tokyo de a-si consolida rolul si cheltuielile militare ar putea fi un subiect sensibil. Cu toate acestea, Japonia si Filipine au aprofundat in mod constant legaturile de aparare si securitate.

Demersurile lui Kishida se potrivesc cu eforturile lui Marcos de a crea aliante de securitate pentru a consolida capacitatea limitata a armatei filipineze de a-si apara interesele teritoriale in Marea Chinei de Sud.

Statele Unite au consolidat, de asemenea, un arc de aliante militare in Indo-Pacific pentru a contracara mai bine China, inclusiv in orice confruntare viitoare cu privire la Taiwan, si pentru a-si linisti aliatii asiatici. Japonia si Filipine sunt aliati conventionali ai Statelor Unite, iar liderii lor au purtat discutii tripartite in aprilie la Casa Alba, unde presedintele Biden a reinnoit angajamentul „ferm” al Washingtonului de a apara Japonia si Filipine.

Japonia a avut o disputa teritoriala de lunga durata cu China cu privire la insulele din Marea Chinei de Est. Intre timp, navele pazei de coasta si ale marinei chineze si filipineze au fost implicate, incepand de anul trecut, intr-o serie de confruntari tensionate in Marea Chinei de Sud.

In cea mai grava confruntare de pana acum, personalul garzii de coasta chineze, inarmat cu cutite, sulite si un topor, aflat la bordul unor barci cu motor, a atacat si a distrus in mod repetat doua nave de aprovizionare ale marinei filipineze la 17 iunie, intr-o confruntare haotica in zona disputata Second Thomas Shoal, care a ranit mai multi marinari filipinezi. Personalul garzii de coasta chineze a confiscat sapte pusti ale marinei.

Oficialii japonezi si filipinezi au declarat ca actiunile Chinei „au obstructionat libertatea de navigatie si au perturbat liniile de aprovizionare, sporind astfel tensiunile”.

Kihara a declarat intr-o conferinta de presa ca Japonia „s-a opus ferm utilizarii periculoase si coercitive a agentiilor de securitate maritima si a navelor militiei maritime”.

Filipine a protestat vehement impotriva actiunilor pazei de coasta chineze si a cerut 1 milion de dolari pentru daune si returnarea pustilor. China a acuzat Filipine ca a instigat la violente, afirmand ca marinarii filipinezi au patruns in ceea ce ea numeste apele teritoriale chineze, in ciuda avertismentelor.

Japonia si Statele Unite au fost printre primele care si-au exprimat ingrijorarea fata de actiunile Chinei si au cerut Beijingului sa respecte legile internationale. Washingtonul este obligat sa apere Filipine, cel mai vechi aliat al sau din Asia, daca fortele, navele si aeronavele filipineze sunt supuse unui atac armat, inclusiv in Marea Chinei de Sud.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: