JIHAD la Antena 3 impotriva avangardismului. Gadea si Mircea Diaconu, SOCATI de „madulare masculine” din 1931

news

Emisiune halucinanta la Antena 3, in urma cu cateva zile. Mihai Gadea si Mircea Diaconu s-au declarat socati de o expozitie organizata de ICR New York in care era prezentata si o revista simbol pentru miscarea avangardista romaneasca.

ICR New York a organizat, la inceputul lunii aprilie, expozitia „Cealalta fata a avangardei din Romania: film, fotografie, performance”, in care a fost prezentata si coperta unei reviste care a marcat avangardismul din Romania. Revista se numeste „PULA” si a fost publicata in 1931. Publicatia a fost tiparita in 20 de exemplare de Aurel Baranga (poet si dramaturg roman), Gherasim Luca (teoretician al suprarealismului, frecvent citat in operele cuplului Gilles Deleuze si Felix Guattari), Paul Paun (artist si poet suprarealist) si Jules Perahim (pictor suprarealist).

O luna mai tarziu, Antena 3 descopera imagini din cadrul expozitiei in care aparea si revista si declanseaza jihadul la „Sinteza zilei”. „Balamuc ponografic pe banii romanilor la New York”, a titrat Gadea pe post, desi nu mai existau si alte exponante care puteau fi interpretate astfel.

„Sunt imagini pe care eu nu le inteleg. Poate ca nu inteleg fotografii cu organe genitale, cu madulare masculine. Exista o preocupare la ICR pentru organe genitale?”, a infierat Mihai Gadea.

pula antena 3

Prezent in studio, europarlamentarul Mircea Diaconu s-a aratat si el scandalizat de imaginile cu revista avangardista. „Sunt usor socat de Doina Uricariu (sefa ICR NewYork – n.r), o stiu de o viata. (…) Exista un fel de moda, un trend, sa fii modern si dezinhibat (…) S-ar putea ca unii care conduc aceste institutii sa nu poate face fata acestor tineri dezinhibati”, a spus Diaconu.

Dar iata ce s-a intamplat de fapt la New York, in ce a constat „balamucul pornografic”:

„Prin proiectul Cealalta fata a avangardei din Romania: film, fotografie, performance, avandu-l drept invitat special pe criticul de arta si curatorul Igor Mocanu, ICR New York deschide seria evenimentelor pe care doreste sa le dedice avangardelor istorice ale secolului XX in Romania. Aceasta serie va acoperi intregul spectru al domeniilor artei si va continua in 2016.

Dupa cum semnaleaza si titlul, proiectul abordeaza insa acele domenii mai putin studiate pana la momentul de fata, si anume filmul, fotografia, dansul / performance in avangarda romaneasca – domenii care au constituit obiectul unei cercetari de pionierat a lui Igor Mocanu. Se stie ca cercetarea avangardei istorice a secolului XX in Romania a fost aproape inexistenta in perioada regimului comunist, din cauza cenzurii ideologice, iar scrierile consistente pe acest subiect, care au inceput sa apara dupa 1989, au favorizat mai ales literatura si artele vizuale.

Optiunea ICR New York de a celebra avangarda romaneasca are la baza adevarul ca prin curentele avangardei – de la expresionism si constructivism (ca varianta romaneasca a cubismului) la Dada si suprarealism – arta romaneasca din anii 1920 si 1930, prin nume ca Tristan Tzara, Marcel Iancu, Victor Brauner sau Gellu Naum, a inregistrat momentul de maxim sincronism cu avangarda europeana”, se spune pe site-ul ICR New York.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: