In ciuda faptului ca Washingtonul se lauda cu modul in care colaboreaza cu Moscova in lupta contra terorismului, tot mai multe dovezi indica faptul ca serviciul de informatii al lui Vladimir Putin ajuta, de fapt, Statul Islamic, scrie thedailybeast.com.
Site-ul citeaza o ancheta publicata recent de Novaya Gazeta, unul dintre putinele ziare independente din Rusia. In urma unei documentari amanuntite realizata in zona Caucazului de Nord, reporterul Elena Milashina sustine ca a ajuns la concluzia ca „serviciile secrete ruse au controlat fluxul de jihadisti in Siria”, al celor care s-au alaturat nu doar ISIS, ci si altor factiuni islamiste radicale.
Cu alte cuvinte, oficialii rusi trimit forte care sa se alature teroristilor pe care insusi guvernul rus ii reclama ca fiind o amenintare la adresa securitatii regimului Bashar al-Assad.
Poate parea un paradox sa il ajuti tocmai pe inamicul prietenului tau, dar logica este de fapt alta: teroristii mai bine pleaca din tara si lupta in Siria decat sa strice apele in Rusia.
Milashina si-a bazat ancheta pe un studiu de caz. Mai exact, satul Novosasitili, regiunea Hasaviurt, din Daghestan. Din 2011, aproape 1% din populatia totala a localitatii a plecat la Siria: 22 din cei 2.500 de rezidenti. Dintre acestia, cinci au fost ucisi si cinci s-au intors acasa. Insa ei nu au parasit Rusia, o tara in care se intra si din care se iese cu dificultate, fara sa aiba un ajutor extern.
Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a stabilit un „coridor verde” pentru a le permite sa migreze in primul rand in Turcia, si apoi in Siria. „Cunosc pe cineva care a fost plecat la razboi timp de 15 ani”, a declarat Akhyad Abdullaev, seful comunitatii din Novosasitili. „A luptat in Cecenia, Afganistan, Irak si acum in Siria. Cu siguranta nu poate trai in pace. Daca astfel de oameni merg la razboi, nu e nici o pierdere. In satul nostru exista o persoana, un negociator. El, impreuna cu FSB, a racolat mai multi oameni de baza pe care i-a trimis sa se alature jihadistilor. Daca vor sa lupte, lasa-i sa lupte, dar nu aici”, a mai spus Abdullaev.
Elena Milashina l-a intervievat si pe „negociatorul” mentionat. El a vorbit despre rolul sau de intermediar intre FSB si militantii locali pentru a organiza plecarea oamenilor in Levant. Spre exemplu, in 2012, l-a ajutat pe un barbat cunoscut drept „emirul sectorului nordic”, „un om foarte periculos” pe care Serviciul rus de Securitate il suspecta de mai multe atentate teroriste, sa plece in Turcia cu conditia sa nu organizeze grupari jihadiste in Dagestan. FSB i-a facut „emirului” pasaport si l-a sustinut in aceasta calatorie, cerandu-i in schimb sa ramana fidel serviciului rus de securitate si sa nu isi informeze complicii cu privire la adevaratii sai „sponsori”. „Emirul” a fost intr-un final ucis in Siria, insa el apucase sa aduca deja alti cinci militanti care au beneficiat de acelasi regim din partea FSB.
Aceasta tactica de incurajare a migratiei militantilor jihadisti a ajutat Guvernul rus sa mentina vreme indelungata pacea in zona Caucazului de Nord. Potrivit lui Akhmet Yarlya, cercetator la un intitut pentru studierea problemelor de securitate din Caucaz, in ultimii ani, intre 2.000 si 3.000 de militanti islamisti din zona s-au alaturat ISIS in Orientul Mijlociu.
Foto: thedailybeast.com
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…