externe

Joe Biden si Keir Starmer nu au anuntat nicio decizie privind utilizarea rachetelor cu raza lunga de actiune impotriva Rusiei. „Vom relua discutia in cadrul Adunarii Generale a ONU, peste cateva zile”

Presedintele american Joe Biden si prim-ministrul britanic Keir Starmer „au trecut cu vederea” peste amenintarile presedintelui rus Vladimir Putin, vineri la intalnirea in care s-au discutat si cererile Ucrainei de a utiliza rachete impotriva tintelor de pe teritoriul rus, fara a anunta o decizie concreta privind acestea, conform POLITICO.

Intrebat ce parere are despre faptul ca Putin a spus ca un astfel de act ar pune tarile NATO „in razboi cu Rusia”, presedintele american le-a declarat reporterilor: „Nu cred prea multe din ce spune Vladimir Putin”.

Ca raspuns la o intrebare a reporterilor care l-au intrebat cat de curand ar fi pregatit sa lase Ucraina sa foloseasca rachete mai adanc in teritoriul Rusiei, Biden a adaugat: „Vom discuta despre asta acum”.

La randul sau, vorbind dupa intalnire, Starmer a spus ca nu a fost luata nicio decizie finala cu privire la rachetele Storm Shadow si a sugerat ca ar putea urma noi evolutii la reuniunea Adunarii Generale a ONU de la sfarsitul acestei luni. „Evident, vom relua discutia in cadrul Adunarii Generale a ONU, peste cateva zile, intr-un grup mai larg de persoane”, a spus el.

Starmer a insistat ca „aceasta nu este o intalnire despre o anumita capacitate”, dar a adaugat: „Am ajuns la o pozitie puternica”.

El a negat ca discutiile privind „urmatoarele cateva saptamani si luni” ar fi fost despre asigurarea tacticii asupra Ucrainei inainte de alegerile prezidentiale din SUA si o potentiala victorie a lui Donald Trump, care l-a descris pe Putin drept un „geniu”.

„Daca va uitati atat la situatia ucraineana, cat si la Orientul Mijlociu, este evident ca in urmatoarele saptamani si luni exista potentiale evolutii cu adevarat importante, indiferent de calendarele care se desfasoara in alte tari”, a spus el.

Cei doi lideri s-au intalnit fata in fata timp de aproximativ 20 de minute in Biroul Oval, inainte de o intalnire de grup mai lunga cu consilierii, pe tema provocarilor strategice, inclusiv Ucraina si Orientul Mijlociu.

Premierul britanic nu a exclus anterior posibilitatea de a permite Ucrainei sa utilizeze rachete Storm Shadow in ciuda amenintarilor lui Putin – declarand reporterilor joi: „Rusia a inceput acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina. Rusia poate pune capat acestui conflict imediat”.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat in mod repetat ca nu va exista un “moment de decizie” cu privire la rachetele Storm Shadow in cadrul  reuniunii de vineri.

Consilierul Casei Albe pentru comunicatii privind securitatea nationala, John Kirby, a declarat: „Nu m-as astepta la un anunt astazi cu privire la capacitatile de atac cu raza lunga de actiune in interiorul Rusiei. Nu exista nicio schimbare a politicii noastre cu privire la acest lucru”.

Aceasta nu a impiedicat Rusia si Ucraina sa sporeasca presiunea asupra Regatului Unit si Statelor Unite – care se tem deja de o escaladare.

Presiunile lui Zelenski si Boris Johnson

„Este dificil sa auzi in mod repetat: „Lucram la asta”, in timp ce Putin continua sa ne incendieze orasele si satele”, a scris vineri presedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X.

Intre timp, Moscova a anuntat vineri ca a expulzat sase diplomati britanici, acuzandu-i de spionaj. Regatul Unit a calificat acuzatiile drept „nefondate” si a declarat ca diplomatii si-au pierdut statutul in august, inainte de disputa actuala.

Mai tarziu, in cursul zilei de vineri, Departamentul de Stat al SUA a anuntat noi sanctiuni impotriva canalului media de stat rus RT.

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, a sporit presiunea vineri, intalnindu-se cu Zelenski la Kiev – si indemnand Regatul Unit si SUA sa permita Ucrainei sa utilizeze rachetele cu raza lunga de actiune ale ambelor natiuni, Storm Shadow, SCALP si ATACMS, impotriva tintelor de pe teritoriul rus. Johnson a adaugat: „Fiecare zi care trece inseamna mai multe pierderi inutile si tragice de vieti ucrainene”.

Fostul ministru conservator al apararii din Regatul Unit, Grant Shapps, a declarat ca intalnirea dintre Biden si Starmer „trebuie sa aiba un singur rezultat: Ucraina trebuie sa poata lovi cu rachete Storm Shadows in interiorul Rusiei, daca Rusia continua sa lanseze atacuri asupra Ucrainei din aceste locatii”.

Utilizarea rachetelor Storm Shadow se bazeaza partial pe tehnologia americana, astfel incat oficialii considera ca aprobarea lui Biden este vitala in acest proces.

Insa principalul motiv pentru care se doreste sa se mearga pe aceeasi linie este de natura diplomatica. Doi oficiali guvernamentali britanici, carora li s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile, au declarat pentru POLITICO ca se doreste evitarea impresiei unor diferente de opinie intre cei doi aliati.

Ambii oficiali si-au exprimat, de asemenea, indoiala ca utilizarea rachetelor Storm Shadow ar putea schimba cursul razboiului, in ciuda faptului ca Zelenski a declarat ca utilizarea suficienta a acestora ar putea „schimba cu adevarat cursul razboiului”.

Starmer s-a intalnit vineri si cu reprezentanti ai firmelor de aparare si aerospatiale la Ambasada Marii Britanii din Washington, dar aceasta intalnire nu a avut legatura cu rachetele, a declarat pentru POLITICO un purtator de cuvant al cabinetului britanic.

Intalnirea sa cu Biden a fost urmata de un summit mai amplu de 90 de minute cu ministrul de externe David Lammy si colaboratorii, inclusiv consilierul pentru securitate nationala Tim Barrow, ambasadoarea Regatului Unit Karen Pierce, sefa sa de personal Sue Gray si directorul de comunicare Matthew Doyle.

Prim-ministrul britanic a declarat la inceputul intalnirii:„Cred ca urmatoarele cateva saptamani si luni ar putea fi cruciale. Este foarte, foarte important sa sprijinim Ucraina in acest razboi vital al libertatii”.

Starmer a cautat in mod activ, de ceva timp, o intalnire strategica mai larga cu Biden, dupa ce l-a vazut pe presedinte la summitul NATO din iulie, in prima sa saptamana in functie.

Premierul britanic a intentionat, de asemenea, sa aiba intalniri cu ambii candidati la presedintie in timpul vizitei sale la Washington, dar acestia au fost plecati din oras pentru campanie. In timp ce a vorbit o data cu Donald Trump dupa tentativa de asasinat, Starmer a declarat reporterilor ca nu a vorbit inca si cu adversarul sau in cursa pentru Casa Alba din noiembrie, vicepresedintele Kamala Harris.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum scade nivelul raurilor din bazinul Amazonului la minime istorice

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum a scazut nivelul apei raurilor din bazinul Amazonului…

2 ore ago

Pretul politelor RCA ar putea fi majorat

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) analizeaza posibilitatea de a prelungi plafonarea politelor de raspundere civila…

2 ore ago

Portugalia primeste ajutor din Spania si din Maroc in lupta cu flacarile

Valul de incendii din Portugalia a impins serviciile de urgenta la limita, iar intaririle atat…

2 ore ago

Germania nu mai aproba noi exporturi de arme de razboi catre Israel

Germania a pus capat unor noi exporturi de arme de razboi catre Israel in timp…

2 ore ago