Judecatoarea Camelia Bogdan, atitudine curajoasa, spune lucrurilor pe nume: „Este posibil ca si CCR sa imixtioneze in actul de justitie”
Judecatoarea Camelia Bogdan a comentat decizia CCR privind anchetarea de catre DNA a deciziilor date de Guvern. Ea spune ca este posibil ca si Curtea Constitutionala a Romaniei sa „imixtioneze in activitatea organelor de ancheta”. De asemenea, judecatoarea a declarat ca trebuie incurajata cercetarea de catre organele competente atunci cand exista suspiciunea rezonabila ca se comit infractiuni chiar si prin acte de legiferare, informeaza Digi24.
„Depinde si daca CCR nu imixtioneaza prin aceasta afirmatie, eu nu am vazut comunicatul. Este posibil ca si CCR sa imixtioneze in actul de justitie. Daca exista suspiciunea rezonabila ca anumite persoane savarsesc infractiuni chiar si prin acte de legiferare aceste aspecte trebuie lamurite de catre organele de urmarire penala. Nu am vazut comunicatul si ma feresc sa fac comentarii”, a spus judecatoarea.
Intrebata daca procurorii mai pot ancheta legalitatea emiterii unor acte normative, Camelia Bogdan a declarat ca „nu este prima data cand se fura prin lege”.
„Exista legi prin care s-au sifonat bani de la bugetul de stat, a fost data in considerarea calitatii o anumita persoana. Nu este prima data cand se intampla in Romania. Cu siguranta ca da. Trebuie incurajata aceasta activitate (n.red anchetarea). Daca se constata, spre exemplu, ca se incearca dezincriminarea unei infractiuni de catre o persoana care este initiatorul unui proiect de lege, al unui cod, in favoarea unei persoane apropiate si face demersuri, trafic de influenta, trebuie incurajata anchetarea acestei situatii. Imixtioneaza (CCR n.red) , din punctul meu de vedere, daca se fac astfel de afirmatii in activitatea organelor de ancheta. Dar repet nu am vazut, va spun doar ca problema de drept”, a explicat judecatoarea.
Judecatorii CCR au decis, ieri, ca exista un conflict juridic intre Directia Nationala Anticoruptie si Guvern, in ceea ce priveste anchetarea de catre DNA a modului in care a fost elaborata Ordonanta de Urgenta 13. Sesizarea a fost ridicata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
Decizia CCR a venit in aceeasi zi in care DNA a clasat o fapta din dosarul privind OUG 13 si a trimis cauza la Parchetul instantei supreme pentru continuarea cercetarilor pentru favorizarea faptuitorului, fals intelectual, prezentarea de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri si de probe.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook