Judecatorul Tudorel Toader: „Recomandarile MCV sunt obligatorii”. Decizia CCR a fost redactata chiar de catre protejata ministrului
In calitate de judecator al CCR, Tudorel Toader a votat in 2012 in favoarea unei decizii CCR care stipuleaza ca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania. Acum, ministrul Tudorel Toader are alta parere.
Decizia CCR nr. 2 din 2012 afirma clar: „Calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism (de cooperare si verificare – n.red.) si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie”.
Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, unul dintre voturi apartinandu-i judecatorului Tudorel Toader. Mai mult, prim-magistratul asistent al spetei, deci cel care a scris practic aceste vorbe, se numeste Marieta Safta, precizeaza jurnalista Ioana Ene Dogioiu intr-un articol pe ziare.com. Marieta Safta este protejata lui Tudorel Toader, fiind pana de curand secretar de stat la Ministerul Justitiei.
Astazi, ministrul Tudorel Toader nu mai este de acord cu judecatorul Tudorel Toader. El a declarat, joi, ca recomandarile MCV nu mai sunt obligatorii.
“Sa nu spuna cineva ca o recomandare, indiferent a cui este ea, trece peste o decizie a Curtii Constitutionale. (…) Ce este obligatoriu este faptul ca sunt obligatorii standardele europene. Este obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. (…) Nu trebuie sa fii mare jurist, nici nu trebuie sa fii jurist sa intelegi faptul ca de la Bruxelles vine o comisie din trei – cinci experti, care evalueaza si fac raportul acela si formuleaza niste recomandari. Nu va imaginati ca trei – cinci specialisti vin in Romania, fac niste recomandari, iar recomandarea lor devine mai puternica decat legea nationala, recomandarea lor devine ca o norma dintr-un tratat/ o conventie internationala. Nu trebuie sa fii jurist sa stii ca expertii aia, cat sunt ei de experti, nu devin legiuitori cand vin in Romania sa ne evalueze, sa faca recomandari. Recomandarile lor stau la baza raportului final”, a explicat Toader.
Intrebat daca va suspenda procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar, el a raspuns: “Toate recomandarile au rolul lor. Noi ne uitam la fiecare recomandare in parte, ii dam vocatia juridica pe care recomandarea o are. Sa nu va imaginati ca o recomandare poate sa aiba putere juridica – si imi asum ceea ce spun – peste legea nationala”.