Juncker a raspuns la scrisoarea stupida a premierului Dancila privind „lista neagra”. Presedintele Comisiei Europene face precizari usturatoare

news

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a raspuns scrisorii premierului Viorica Dancila care solicita clarificarea adresei din 2012, transmisa de CE ministrului Justitiei de atunci, Mona Pivniceru, in care cerea detalii despre anumite dosare.

Jean-Claude Juncker precizeaza faptul ca „CE nu a cerut informatii referitoare la date fundamentale din aceste dosare. Comisia nu a intervenit niciodata in gestionarea dosarelor individuale”.

„Am citit cu atentie scrisoarea dumneavoastra din 21 martie 2018 in care cereati clarificari legate de scrisoare din Octombrie 2012 a Comisiei Europene adresata ministrului Justitiei din Romania. Intai de toate, permiteti-mi sa reiterez importanta pe care o acord colaborarii noastre si, in special, pentru intensificarea implementarii a celorlalte recomandari din Mecanismul de Verificare si Cooperare. Sper ca acest mesaj a fost clar, atat la intalnirea noastra din 21 februarie, cat si din vizita prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans pe 1 martie 2018”, se arata in mesajul presedintelui Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Seful CE atrage atentia ca „mecanismul de Verificare si Cooperare a necesitat, de la bun inceput, interactiuni apropiate si, mai important, cooperare intre Comisie si autoritatile romane. Corespondenta la care faceti referire, de acum sase ani, a facut parte din dialogurile dintre Comisie si ministrul Justitiei, sub MCV, si a venit intr-o perioada de monitorizare intensificata a angajamentelor asumate de guvernul Romaniei in iulie 2012 (scrisoarea din 17 iulie 2012). Intrebarile erau menite sa ajute la pregatirea unei misiuni tehnice in noiembrie 2012 si veti observa ca CE nu a cerut informatii referitoare la date fundamentale din aceste dosare. Comisia nu a intervenit niciodata in gestionarea dosarelor individuale”.

„In raportul din ianuarie 2013, Comisia a salutat judecarea dosarelor de catre instante. In timp ce Comisia continua sa primeasca datele generale referitoare la activitatile justitiei din Romania, inclusiv despre gestionarea dosarele de coruptie la nivel inalta, atentia initiala asupra gestionarii cazurilor nu mai era considerata un element central in exercitiul de raportare”, precizeaza Jean-Claude Juncker in scrisoare adresata premierului Dancila, potrivit Guvernului Romaniei.

Anterior, Reprezentanta Comisiei Europene a transmis o sinteza a mesajului presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Presedintele Juncker i-a raspuns pe 4 aprilie scrisorii trimite de premierul Viorica Dancila pe 21 martie. Presedintele Juncker explica, in scrisoarea sa, contextul discutiilor din trecut la care face referire Prim-ministrul roman, care servesc colectarii de informatii legate de gestionarea dosarelor de coruptie la nivel inalt un criteriu important al Mecanismulului de Verificare si Cooperare (MCV). Presedintele Juncker a reamintit, in scrisoarea sa importanta cooperarii pentru a indeplinii celelalte criterii din MCV si a profitat de ocazie pentru a reitera ca independenta sistemului judiciar din Romania si abilitatea de a lupta eficient impotriva coruptiei sunt bazele unei Romanii puternice in Uniunea Europeana”, se arata in comunicat.

„Este esential pentru colaborarea noastra institutionala si pentru consolidarea functionarii justitiei in Romania sa lamurim daca documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat institutional, si daca este singurul document de acest fel, de natura sa aduca ingerinte in functionarea justitiei si separatia puterilor in stat (…) Consider ca se impun clarificari urgente, domnule presedinte Juncker, cu atat mai mult cu cat, la solicitarea mea, ministrul Justitiei, domnul Tudor Toader, m-a informat ca transmiterea unor astfel de cerinte imperative autoritatilor romane de catre Comisia Europeana a constituit o practica repetata”, potrivit sursei citate.

Premierul Viorica Dancila i-a cerut, in scrisoarea transmisa lui Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisa de CE ministrului Justitiei de la acel moment, Mona Pivniceru, si care contine 21 de cerinte adresate de institutia europeana Guvernului, inclusiv solicitari concrete, directe, privind anumite cauze penale. In document Viorica Dancila a solicitat ca forul european sa spuna daca documentul din 2012 ce presupune ingerinte in justitie e unul autentic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: