Jurnalist britanic care a stat printre ceceni: „Soldatii rusi ii urasc. Un comandant Spetsnaz a dat ordin: ‘Daca misca macar un muschi, impuscati-i pe toti'”

analize

Julius Strauss, fostul sef al biroului din Moscova al Telegraph, relateaza in Spectator cum i-a cunoscut pe ceceni, inclusiv pe tatal actualului lider cecen, Ramzan Kadirov. El scoate in evicdenta faptul ca soldatii rusi ii „urasc”.

Locuitorii care fugeau din suburbia Bucha a Kievului au relatat ca cecenii au mitraliat masini, chiar si pe cele pe ale caror parbrize era scris cuvantul „copii”. Sosirea omului forte cecen Ramzan Kadirov, care pretinde ca se afla in fruntea unei forte de 10.000 de compatrioti, probabil ca i-a nelinistit pe voluntarii ucraineni care isi apara orasul. Cand cecenii au intervenit in estul Ucrainei in 2014, si-au castigat o reputatie de cruzime nejustificata. „Au existat povesti despre baietii lui Kadirov care castrau prizonieri de razboi”, mi-a spus o femeie cu familie care inca traieste in Donbas.

Luptatorii ucraineni nu sunt insa singurii care au emotii. Armata rusa a avut o relatie dura cu cecenii care se intinde pe aproape doua decenii. I-am intalnit pentru prima data pe „kadirovti” – oamenii lui Kadirov – in timpul celui de-al doilea razboi cecen din 2003. Mergeam cu fortele speciale rusesti Spetsnaz, ma aflam intr-un transportor blindat de trupe in afara capitalei cecene Groznii. In jurul meu, ingreunat de veste antiglont grele si de casti de titan de culoare verde masliniu, se afla un grup de patrula de lupta.

In fata noastra se aflau ramasitele crapate si improscate de obuze ale unui punct de control improvizat. Soldatii din jurul meu au introdus fiecare cate un glont in culata, tragandu-si in jos aparatorile faciale de metal si pocnindu-le la locul lor. Doua elicoptere de lupta zburau la joasa inaltime. Comandantul grupului nostru de patrulare era poreclit Mokry. Soldatii au sarit din vehicul in momentul in care a latrat un ordin, fugind la adapostul tufisurilor din jur. Acolo stateau culcati sau ingenuncheati, cu degetele pe tragaci. La doua sute de metri distanta, o Lada alba s-a oprit.

„Ei sunt – kadirovtii”, a spus Mokry. „Ar trebui sa fie aliatii nostri, dar daca clipim cat de cat, o sa ne faca praf”. Barbatii din vehiculul sovietic erau, in ochii multor ceceni, niste tradatori. In timpul primului razboi cecen, intre 1994 si 1996, ei au luptat impotriva armatei ruse, ca parte a unei rezistente nationale care a provocat moartea a aproximativ 5.700 de soldati rusi.

Dar cand Putin a venit la putere in 2000, grupul condus atunci de tatal lui Ramzan, Ahmad Kadirov, a trecut de partea Kremlinului. Finantat de Moscova si sustinuta de puterea de foc a armatei ruse, el a atacat clanurile cecene rivale, eliminandu-le unul cate unul. Dar a inceput, de asemenea, sa elimine si armata rusa si FSB, puternica agentie de informatii a Moscovei.

Chiar daca „kadirovtii” erau acum binecuvantati de Putin, militarii rusi nu au uitat niciodata ca acestia isi macelarisera candva camarazii: „Daca misca macar un muschi, impuscati-i pe toti”, le-a spus comandantul Spetsnaz oamenilor sai in acea dimineata, cand am pornit in patrulare. A fost nevoie de ani de zile pentru a-si zdrobi adversarii, dar astazi Ramzan, care are doar 45 de ani, are o putere fara egal in Cecenia. El conduce cel mai opresiv regim regional din Rusia, persecutand si ucigand opozanti politici, aparatori ai drepturilor omului si homosexuali.

Nu la mult timp dupa prima mea intalnire cu „kadirovtii”, am condus pana in micul sat Tsenteroi din centrul Ceceniei pentru a-l intervieva pe Ahmad, tatal lui Ramzan, la domiciliul sau. Am stat fara garzi de corp sau traducatori. Ahmad era un om aspru si emana un sentiment de violenta. L-am intrebat despre acuzatiile potrivit carora oamenii sai rapeau si ucideau opozanti. „Se intampla rapiri”, a recunoscut el. „Dar exista multi banditi care pretind ca sunt garzile mele de corp. Oricine poate falsifica o carte de identitate”.

Cateva saptamani mai tarziu, Ahmad a fost ucis de o masina capcana. M-am intors la Tsenteroi in timp ce mai multe zeci de lideri tribali ceceni au venit sa isi prezinte condoleantele. Eram singurul strain de acolo. Kadirov senior a fost probabil ucis de rebelii ceceni. Dar se zvonea ca FSB sau armata rusa ar fi avut si ea un amestec.

Cateva zile mai tarziu, Ramzan, pe atunci in varsta de doar 27 de ani si evident indurerat, a zburat la Moscova. Purtand un trening, a fost consolat de Putin si uns sa conduca in locul tatalui sau. In anii care au urmat, Kadirov a reconstruit Groznii dupa propria-i imagine – strident, stralucitor, vadit islamic. Se zvoneste ca el ar fi fost in spatele uciderii mai multor personalitati din opozitia rusa, inclusiv a jurnalistei Anna Politkovskaia si a liderului politic Boris Nemtov. Kadirov nu a ascuns niciodata faptul ca prima sa loialitate, poate singura, este fata de omul de la Kremlin. Saptamana aceasta, el s-a autointitulat soldatul de baza al lui Putin.

La scurt timp dupa invazia ucraineana, retelele de socializare cecene au fost pline de comentarii care condamnau rolul lui Kadirov. Bineinteles, acestea au fost rapid eliminate de cenzori. Dar daca Kadirov are critici acasa, el are si dusmani in strainatate – si nu doar de partea ucraineana. Poate ca Putin il indeamna sa continue, dar exista inca o multime de rusi care ar fi incantati sa il vada ucis pe razboinicul cecen ucis.

Julius Strauss este fostul sef al biroului din Moscova al Telegraph. El a relatat despre conflictele din Cecenia, Bosnia, Kosovo, Afganistan si Irak.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: